Селата остават без охранители

Парите

09-02-2015, 13:52

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липса на пари спира програма "Сигурност"

Селата остават без охранители. Причината е в спирането на програма "Сигурност", по която през миналата година бяха назначени на работа 5000 трайно безработни от цялата страна. В държавния бюджет за тази година са предвидени средства, с които ще се изплатят заплатите на заетите с охраната до приключването на 8-месечната им работа.

За програма "Сигурност" бяха предвидени 17 млн. лв. Според експертите от социалното министерство поддържането й излиза скъпо на държавата, затова през 2015 г. няма да се набират на работа нови охранители.

Общо четирима са охранителите в болярското село Попово, наети по програмата, разказва ТВ7. Разделени са на две смени и осигуряват наблюдение на населеното място от 6:30 ч. сутринта до 11:30 ч. вечерта. В задълженията им е включено също да помагат на самотните възрастни хора.

Недка и Георги имат средно специално образование. Той е механизатор по професия и е работил като такъв до разпускането на ТКЗС-то. Недка е завършила СПТУ по машиностроене в Елхово, но от години работи сезонно по морето или в чужбина, защото работа по специалността й в района няма. Перспективата пред тях сега е да се върнат в бюрото по труда, но без обезщетение за безработица.