Заплатите скочиха със 158% за 10 г.

Парите

09-02-2015, 07:10

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Не всеки може да усети ръста на доходите по джоба си

Заплатите скочиха със 158% за последните 10 години. А натрупаната инфлация за същия период е само 51%, сочат официалните данни на Националния статистически институт. Средната заплата за декември 2004 г. е била 318 лв., а за септември 2014 г. (за когато са последните данни на НСИ) е 820 лв. Като най-бързо растат заплатите в секторите, където възнагражденията са най-ниски - селското стопанство и в сектора хотелиерство и ресторантьорство. Оказва се, че за 10 години покупателната способност на населението е скочила точно два пъти. А с доходите си можем да купим двойно повече хляб, сирене, салам, дрехи, мебели и битови уреди, отколкото преди 10 години. Например през 2004 г. със средния доход за цялата година човек е можел да си купи само 382 кг свинско месо, сочат официалните данни на НСИ. А сега членовете на семейство със средни доходи могат да си купят два пъти повече месо за една година. За това допринесе и световната финансова криза, която доведе до задържане на цените.

През последните две години в България се отчита отрицателна инфлация, съответно от минус 1,6% и минус 0,9%. В същото време в годините на криза фирмите се освобождаваха предимно от хората с по-малка квалификация, които взимаха по-малки заплати. Така средната заплата в страната продължи да расте.

Но не всеки човек може да усети повишаването на покупателната способност по джоба си. От една страна, причината е в индивидуалната заплата, която може да расте с по-бавни темпове. Но от друга - е и в настъпилите промени в потреблението. За период от 10 години децата в семейството порастват и необходимите разходи се променят. Освен това сега се купуват скъпи мобилни телефони, по-хубави телевизори и автомобили, отколкото преди 10 години.

Най-високи са заплатите в София, където средното възнаграждение за септември е 1071 лв., сочат данните на НСИ. Това е с 30% над средната заплата за страната и с 55% повече от възнагражденията в повечето области. Само в пет области в страната средните заплати са над 800 лв. Това са София-град (1071 лв.), София-област (811 лв.), Стара Загора (872 лв.), Враца (861 лв.) и Варна (808 лв.). Веднага след тях по заплати се нареждат Пловдив (736 лв.) и Бургас (701 лв.).