БСП: Никакви пари за частните училища

Животът

07-02-2015, 15:59

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Финансирането им било равносилно на това държавата да плаща и на всяка фирма

„Финансирането на частните училища е равно на това държавата да финансирана всяка частна фирма или инициатива. Това означава ли, че сега всеки може да поиска да получи помощ от държавата за частната си дейност?“. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия за проекта за Закон за народната просвета днес във Варна.

В нея се включиха директори на училища и извънучилищни звена и центрове, учители и родители. Срещата се проведе по инициатива на Градското ръководство на БСП във Варна и проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката в мандат 2013 – 2014 г. Тя и лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов повече от два часа коментираха с участниците в срещата текстовете от закона за образование.

„Категорично не приемаме предложението да бъдат финансирани частни училища, в нашия проект за закон сме записали ясно, че държавата ще дава средства на държавните и общинските училища. При положение, че имаме един и същ финансов ресурс, това означава ли, че ще отделяме по-малко за тях, за да има и за частните“, коментира проф. Клисарова. Тя беше категорична, че представители на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в парламента ще настояват този текст да отпадне между първо и второ четене на вече гласувания закон, който е предложение на ГЕРБ.

Втората най-обсъждана тема се оказаха училищата, които работят с деца със специални образователни потребности /СОП/. Според директори и учители няма как те да бъдат закрити, защото има деца с множество увреждания, които не могат да бъдат интегрирани в масовите училища. „Тези деца изискват много и по-специални грижи и не може да ги поставяме в неравностойно положение да не ги получават“, каза проф. Клисарова.

По думите на председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов предложението на „БСП Лява България“ за един учебник по предмет, трябва да бъде прието и задължително да намери място в закона. Според него, ако това стане държавата ще спести милиони левове, които сега отиват при издателствата и ще може да ги насочи към подобряване на материалната база в училищата. Проф. Клисарова добави, че е необходима и промяна при подготовката на самите учебници. В момента те са дело на авторски колективи и министерството на образованието трудно може да се намеси, за да бъде променено съдържанието в тях. „Трябва да е ясно кой отговаря, защото сега какво имаме – колективна отговорност или колективна безотговорност. МОН трябва да държи авторските права“, категорична беше тя. И припомни, че в края на мандата през лятото на 2014 г. в МОН беше изготвена наредба по темата, но тя беше забравена веднага след смяната на властта.

Директорите, участвали в срещата поставиха проблема със средната възраст на учителите и адмирираха предложеното в Закона за народната просвета на „БСП Лява България“ да има стажант-учители.

Представители на Общински детски центрове настояха да бъде премахнат текст от законопроекта на ГЕРБ и детските центрове по места да бъдат регламентирани като извънучилищни центровете за личностно развитие и творчество на деца и ученици, а не както е предложено да бъдат приравнени с други институции.

От синдикатите поставиха на дневен ред и друг проблем. Според тях, заради това, че приетият на първо четене законопроект на ГЕРБ не е синхронизиран с Кодекса на труда може да се окаже, че при най-малка промяна на наименование или статут на учебно заведение всички учители в него трябва да бъдат уволнени и евентуално след това назначени отново. Беше изразено опасение, че заради това много учители могат да се окажат без ново назначение и без работа.

На срещата беше обсъдена и започналата преди години оптимизация на училищната мрежа в града. Борислав Гуцанов припомни, че преди около шест години БСП във Варна стартира процес, чиято крайна цел е „една сграда-едно училище-един директор“. „Направихме промени тогава, в резултат на които Първа езикова гимназия има една от най-добрите училищна сгради. Лошото е обаче, че изпълнението на плана беше спряно и нищо не се прави сега от управляващите по темата“, коментира Гуцанов. Той беше категоричен, че БСП ще продължи да работи в тази насока, защото децата заслужават да учат в добре оборудвани материално самостоятелни ва всяко училище сгради.

Гуцанов пое ангажимент всички предложения от дискусията да бъдат предадени на народните представители от „БСП Лява България“, които да ги поставят на обсъждане в пленарна зала преди окончателното приемане на закон за образованието.