Огнеборци от Варна и Добрич протестираха заедно срещу съкращенията

Спасителите в системата са крайно малко, заявиха протестиращите

Около 60 огнеборци се събраха пред сградата на Пожарната във Варна в националния протест срещу съкращаването на общо 293 незаети щатни бройки в "Пожарна безопасност".

Пожарникарите от Варна и Добрич протестираха заедно в студения съботен ден, докато колегите им от София и Пловдив се събраха пред сградата на МВР в столицата. Тодор Евтимов, председател на областния съвет на Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" във Варна коментира, че с оглед на очакваната тежка метеорологична обстановка не е уместно голяма част от колегите му да се отдалечават от работните си места и при нужда да не могат да се отзоват веднага.

Протестиращите са хора, които в момента не са на смяна, за да не се нарушава работата на дежурните екипи. Те заявиха, че заетите спасители в системата са крайно малко и че са необходими още хора, които да заемат свободните места, за да бъдат обслужвани гражданите спокойно. Пожарникарите дадоха пример с последното бедствие във Варненска област, когато са били викани на работа извънредно.

Стачният комитет в София е влязъл на среща с министър Вучков. Протестиращите са категорични, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност. Подробности от Sofiautre.bg »