Moody's оцени с Baa2 средносрочната програма за ДЦК на България

Парите

07-02-2015, 10:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Регистрират програмата на фондовата борса в Люксембург

Moody's Investors Service присъди временен кредитен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива по Глобалната средносрочна програма на Република България за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари, която е в процес на основаване, съобщават от рейтинговата агенция, цитирани от investor.bg.

“Рейтингът на програмата е огледало на рейтинга на България - Baa2 със стабилна перспектива, който отразява слабите перспективи за растеж в среда на умерена кредитна експанзия и постоянна безработица, предизвикателствата, свързани с банковата система, и голямата фискална сила с нисък правителствен дълг и продължаващо подобрение на фискалните резерви”, посочва се в съобщението на агенцията.

Агенцията отбелязва, че икономическото представяне на България е слаба от финансовата криза насам, което частично се обяснява с отслабеното търсене на износа от основните ни търговски партньори в Европа. Други фактори, които натежават върху икономиката, са забавянето на инвестициите и мудното частно потребление.

България има обаче сериозни постижения по отношение на фискалната дисциплина, коментира агенцията. През 2013 г. страната е втора в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък дълг, фискалните правила гарантират ограничени дефицити, а разходите на правителството остават относително ниски. “Продължаващите пенсионни реформи ще спомогнат за намаляване увеличението на натиска върху разходите заради застаряващото население”, допълват от Moody's.

Агенцията отбелязва обаче, че предизвикателствата пред банковата система тежат върху правителството предвид колапса на Корпоративна търговска банка. “В допълнение политическите разделения в рамките на сегашната управляваща коалиция може да подкопаят ефективното управление, въпреки че всички основни страни остават ангажирани с разумна фискална политика. Българските институции са по-слаби в сравнение с ЕС, но са по-укрепени след присъединяването към Съюза, посочва се в съобщението.

Агенцията предупреждава, че натиск върху рейтинга на страната могат да окажат слаби икономически резултати за продължителен период от време, провал на правителството при реформата на банковия надзор и регулацията на сектора, както и бъдещи епизоди на финансови проблеми в банковия сектор, признаци на обрат в дългогодишната ангажираност на властите да задържат дефицита.

От Министерството на финансите посочват, че присъденият рейтинг е необходимо условие за регистриране на средносрочната програма на Люксембургската фондова борса.

“Средносрочната програма предоставя на Република България като емитент възможност за прилагане на гъвкав подход при избора на дългови пазари, инструменти, срочност и валути. Средствата, получени при осъществяване на средносрочната програма, ще бъдат от съществено значение при осигуряване на необходимия финансов ресурс през периода 2015-2017 г. за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране нивото на фискалния резерв”, допълват от ведомството.

“Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. eвро, като общият обем на траншовете за всяка съответна година ще бъде ограничен до лимитите за поемане на държавен дълг, определени в годишните закони за държавния бюджет”, поясняват още от финансовото министерство.

Съгласно параметрите на Средносрочната бюджетна прогноза, очакваният размер на погашенията по държавния дълг за периода 2015-2017 г. възлиза на около 6 млрд. евро. Остатъкът  от очакваните постъпления от програмата се планира да бъде използван за финансиране на бюджетен дефицит, посочва се още в съобщението на министерството.

Договорите по програмата – за дилърство, агентство и акта за поемане на задължения, предстои да бъдат внесени и ратифицирани от Народното събрание.