Eвдокия Манева: Готови сме да претърпим наводнение, но не и да си почистим

Животът

07-02-2015, 10:03

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не може да построиш къща в дерето и да мислиш, че ще ти се размине

"Населението е напълно безразлично към това, което се случва около него. То е готово да претърпи едно наводнение, но не е готово да излезе навън и да си почисти. Всички ние сме виновни". Това изтъкна Евдокия Манева в "Събуди се"по Нова ТВ.

По думите й, непочистените корита на реките- това значи немарливост не само на властите, но и системна дейност на всеки един човек.

"Трябва да се научим да живее в хармония с природата. Не може да си построиш къщата в дерето и да очакваш да ти се размине", предупреди климатологът доц. Георги Рачев.

"Половината от български градове нямат канализация. Климатът ли е виновен наистина", допълни той.

"Всички ние трябва да се обединим и да направим усилие. Трябва по-ефективно да използваме енергията. Защото според експерти главен виновник за случващото се са парниковите газове. Глобалното затопляне не е мит", заяви синоптикът Деси Банова.

Според Мирослав Найденов, бивш министър на околната среда и водите, вече не се отделят достатъчно средства за почистване на речните корита.

"Държавата остави нещата в ръцете на общините и на личното ни безхаберие. В реките се изхвърлят какви ли не битови отпадъци", предупреди той, като допълни, че дори да отидат на място, министрите не могат да решат с магическа пръчка нещо, трупано с години.