Проектантите на ремонта на Спортна зала - на поправителен

Мисия Варна

05-02-2015, 14:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтът в Двореца: Вода в основите

Цялостното състояние на основите и подземните части на Спортна зала е трагично

Проектантите на ремонта на зала Конгресна в Двореца на културата и спорта ще трябва да си свършат работата и спешно да отстранят недостатъците на чертежите, които са представили. Това заяви днес кметът Иван Портних, който не скри възмущението си от небрежната работа на избраната, чрез скандален конкурс, проведен от бившето ръководство на двореца, столична проектантска фирма.

Оказва се,че избраните архитекти са работили единствено по чертежи на залата без я да измерят реално, вследствие на което са се поучили големи разминавания. В момента става ясно, че при строежа на сградата са използвани различни чертежи, от архивираните по-късно и сега размерите са по-различни.

Като резултат избраните от проектанта седалки, не могат да се съберат на новите трибуни, затова се налага да бъдат търсени нови, като във вип ложата те ще бъдат кожени,а в по-горните трибуни от синтетичен материал и пластмаса.

Кметът беше възмутен и заради факта, че архитектите пропуснали да включат в проекта и ремонт на покрива на Спортна зала. Това доведе до оскъпяване на реконструкцията, наред с други пропуски свързани с противопожарната безопасност и укрепването на трибуните.

"Очевидно е, че са проектирали "гледайки в тавана", интересно тогава защо не са забелязали неговото състояние и не са включили ремонта му в проекта", коментира кметът.

Дървената ламперия, която беше махната от цялата зала и коридорите, заради новите изисквания за противопожарна безопасност при такъв тип обекти, няма да липсва на акустиката на залата, увери изпълнителният директор Минко Христов. На тавана след ремонта ще бъдат поставени акустични панели.

ФОТОРЕПОРТАЖ ВИЖТЕ ТУК

Всъщност най-големият проблем са подпочвените води, които оказва се, спокойно текат в основите на Двореца на културата и спорта. Когато е строена уникалната сграда за основа е използвана голяма скала. Тя е облечена в бетонна шапка и в момента между скалата и бетона се е образувала истинска река. От месец на мястото работят геодезисти, които са установили, че става дума за дъждовна вода. Вследствие на тази констатация ще бъде търсено решение на проблема.

Цялостното състояние на основите и подземните части на Спортна зала е трагично, видя екип на Varnautre.bg.Зданието очевидно не е поддържано с десетилетия и е било оставено на произвола на съдбата от предишното си ръководство. Ясно се виждат носещи стени, чиято арматура е ръждясала и се рони. Таванът над подземните складове пропада и заради това е ограничено движението по плочника между магазините и южния вход на Спортна зала. Всички тези проблеми лъснали, след като са били направени дупките за новите носещи колони, които трябва да поемат тежестта на бъдещите трибуни, така че местата от 2600 да станат 5000.

За целта ще бъде използвана и част от въртящата се трибуна като тя ще бъде намалена с три реда и до нея вече ще се стига по едно от по-високите нива. Въртящия механизъм обаче, който е служил вярно десетилетия наред, ще продължи да се използва. За 40 минути сцената в зала "Конгресна" се превръща в трибуни за зрители на спортни събития. За да бъде разширено игрището ще бъдат изрязани част от крайните сектори, а на тяхното място ще има подвижни трибуни. "Надяваме се, всички тези проблеми да не ни попречат да завършим ремонта в срок", каза Минко Христов. На 15 февруари когато идва комисията на Европейската федерация по волейбол, тя трябва да види ясно очертаните параметри на вече по-голямото спортно игрище.