Сомелиери ще мерят сили във Варна

Варна Лайф

04-02-2015, 17:15

Снимка:

TemaTeam

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненец отива на финала на Сомелиер на годината 2014

Победителят в полуфинала ще получи правото да се бори за титлата Сомелиер на годината 2015

В ресторант "Хоризонт" в Морската градина на Варна този петък ще се проведе втория полуфинал от националния конкурс Сомелиер на годината 2015, съобщиха организаторите му. Освен професионалното жури, председателствано от президента на БАПС (Българска асоциация на професионалните сомелиери) – Михаил Марковски, и председателят на Асоциация Българско Вино – Снежана Спасова, качествата на сомелиерите, които се борят за титлата, ще оценяват и любители на виното и гурме културата.

На официалната вечеря ще бъдат представени най-добрите вина на отбрани винарски изби, а събитието ще бъде открито с шоу – дефиле на вината и синхронно декантиране на топсомелиерите. В петстепенното меню, приготвено специално за случая от шеф Петър Бураков, гостите ще опитат патешко „прошуто" с филенца от клементини, дресинг от нар, киш „Форестиер" с диви гъби, филе от благороден елен и други екзотични ястия. Сред изненадите са и малките хлебчета, приготвени от специални брашна, подходящи за здравословно хранене.

Конкурсът Сомелиер на годината подкрепя, както българските вина и винарски изби, така и младото поколение сомелиери и готвачи. Затова част от изненадите на винената вечеря ще бъдат подготвени от възпитаниците на професионалната гимназия в Провадия.

Победителят в полуфинал Варна 2015 ще получи правото да се бори за титлата Сомелиер на годината 2015, който ще се проведе на 13 март в хотел Кемпински София. Той ще бъде и вторият участник в конкурса, получил талисмана на конкурса – куклата сомелиер.