Държавата спира да плаща на циганки с метли, ще дава за лелки в детски градини

Парите

04-02-2015, 08:23

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път тази година ще започне и наемането на хора, които да помагат в музеи, исторически и архитектурни обекти

Държавата вече няма да финансира програми за заетост на общините за комунални дейности - метене, плевене на градинки, садене на цветя и пр., по които бяха наемани основно хора от циганското малцинство без никакво образование и опит. Това предвижда приетият от правителството национален план за заетост през тази година. През 2015-а единствено ще бъдат довършени вече започнати проекти, по които има наети хора, съобщи шефката на дирекция "Пазар на труда и трудова мобилност" в социалното министерство Елка Димитрова.

"През минали години сумата за тези програми беше 10-15 млн. лв., докато за тази е малко над 4 млн. лв., колкото да бъдат довършени проектите. От догодина няма да има никакви средства", обясни тя. Заварените проекти за наемане на безработни за комунални услуги ще приключат най-късно през март 2015 година. Общините ще имат възможност да наемат нискоквалифицирани работници, но като помощници в детски градини и училища, предвижда националният план. "Ще се субсидират места за лелки в градините или помощници в училищата, но не и за охранители и чистачки", обясни Димитрова. Това се правело, за да бъдат принудени безработните да се квалифицират и да се включват и в курсовете, които плаща държавата. Хора за тези позиции ще се търсят сред дълготрайно безработните, т.е. хора, които са стояли без работа повече от една година.

Основната част от субсидията за откриване на работни места обаче ще е насочена към частния бизнес, предвижда планът. През 2015 г. трябва да се разкрият 850 субсидирани работни места. Но фирмите вече ще имат ограничения, ако искат държавата да им субсидира заетост. Първо, те ще са задължени да наемат хора от дългосрочно безработните, за да може въобще проектът им да бъде финансиран. Причината е, че тази група се е увеличила през миналата година с 15 000 души и е стигнала до 138 000, които повече от година стоят без препитание. Това са 37,8% от всички безработни в България, показват данните от националния план по заетостта.

Освен това държавата вече няма да покрива цялата заплата на наетите на субсидирана заетост хора. Планирано е тя да плаща 300 лв. за нает безработен без образование или със средно и 380 лв. за нает висшист при определено минимално заплащане на тези хора на 450 лв. за висшист и 380 лв. за човек без университетско образование. Работодателят е свободен да определи и по-голяма заплата, но това няма да промени размера на субсидията. Освен това доплащане към заплатата в размер на 70-80 лв. държавата ще покрива и осигуровките на наетите безработни. Промяната се прави, за да се стимулира наемането на хора от компании, които наистина имат нужда от нови работници, обясни Елка Димитрова.

Досега много компании са наемали хора по субсидираната заетост само, защото е имало възможност да не им плащат от джоба си. След изтичане на субсидията, която обикновено е за период от 6 месеца, тези хора отново се озовавали без работа.

Очакванията са участието със съфинансиране в субсидираната заетост да накара бизнеса да преценява добре какви работници иска да наеме и да се увеличи шансът наетите безработни да останат в същите фирми и след края на субсидираната заетост. За първи път тази година ще започне и наемането на хора, които да помагат в музеи, исторически и архитектурни обекти. За тях са отделени 700 хил. лв. по програма "Клио", която бе измислена при правителството на Пламен Орешарски, но не успя да заработи през миналата година.

"Клио" би трябвало да даде работа на 200 безработни, а 96 ще преминат и специални обучения. Работните места ще са за аниматори, екскурзоводи, почистване на територията на обекта и груба помощ при разкопки. Сред обектите, на които ще се наемат безработни, са Царевец, Перперикон, Мелник, старинния Пловдив, разкопките на тракийски гробници, Велики Преслав, Плиска, Мадара и пр.

Чак 2016 г. пък е най-оптимистичният срок за въвеждане на ваучерната система, с която безработни ще могат да бъдат наемани за домашни ремонти или домашни помощници, тъй като тепърва се подготвят промени в законите, за да стане това. Идеята е хората да си купуват ваучери от държавата, а тя да доплаща надницата на тези работници.