Вирусите повалят по 2300 в час

Животът

04-02-2015, 07:58

Снимка:

© 500px

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В две поредни седмици болните са по над 385 000 души

Дойде времето на усложненията след грипа. Белодробните клиники се напълниха с пациенти с бронхити и пневмонии. А отити (възпаление на ухото) мъчат не само децата, но и възрастни, съобщи пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Епидемиологът разказа, че често повалените от вируси българи се оплакват и от изтощителна кашлица, която се задържа по 2-3 седмици.

„При един на 1000 болни се наблюдават менингити (възпаление на мозъчната обвивка), очакваме скоро да се появят и случаи на енцефалити (възпаление на мозъчната тъкан)", посочи д-р Кунчев. До опасните за живота състояния се стига, ако пациентът дълго време не взема мерки или се самолекува. Други усложнения, които регистрират лекарите, са инфектирането на сърдечния мускул (миокардит) и възпалението на сърдечната обвивка (перикардит).
„Тази година епидемията настъпва по-бавно, но усложненията вървят „по-затегнато", обобщи д-р Кунчев. Всички официално регистрирани болни, които са потърсили лекар заради грип или друга дихателна инфекция у нас, са 384 354 души. Това означава, че повалени на легло са 175 души на всеки 10 000 от населението. Т.е. спрямо седмичните справки заразите разболяват по 2287 души на час.

Най-важното в сезона на вирусите е, щом усетите болки в слепоочията, мускулите и ставите, ако ви налегне също слабост и висока температура, веднага да започнете да се лекувате, защото това са симптомите на грипа. А специалните антивирусни средства трябва да се приемат до 48-ия час след старта на болестта. „Антибиотици се пият само ако върху вирусната инфекция се е „насложила" бактериална, а дали е така, ще прецени лекуващият ви лекар", категоричен е д-р Кунчев. Всяка хронична болест се обостря след грипа, затова пациентите със сърдечносъдовите заболявания като хипертониците са в по-голям риск от дълго боледуване.
Ако децата се разболеят, най-важното е да се внимава да не се обезводнят. Възможно е в първите часове на инфекцията да усещат гадене или повръщане

Имаме необходимите дози 4-валентна ваксина, но ако децата ви са болни, имунизацията трябва да се отложи, съобщиха лични лекари. От МЗ обясниха, че поръчаните количества 4- и 6-валентна ваксина са пристигнали още в края на 2014-а, но по-дълго време джипитата са се снабдявали с тях, вземайки ги от РЗИ.

В момента върви процедура по договарянето на нужните количества от 5- и 6-валентна ваксина за тази година. Проблеми с доставката пак са възможни, заради недостатъчното им производство. България поръчва количества в последния момент, докато масово в ЕС се правят заявки за 2 или 3 г. напред.