Сесия он лайн: Общинският съвет приема рекорден бюджет за Варна

Мисия Варна

04-02-2015, 09:10

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

258,7 млн. лева ще бъдат инвестирани в града тази година

39-ото заседание на Общинския съвет трябва да започне в 9 часа днес. Най-важната точка в дневния ред е приемането на бюджета за 2015 г. Той, според предложението на кметската администрация, ще възлиза на рекордните 258,7 млн. лева и е с 36,7 млн. по-голям от миналогодишния. За сравнение увеличението в бюджета на Столична община за 2015 г. е едва с 27,8 млн. лева на фона на общата рамка от 1,459 млрд. лева. Увеличението за Пловдив е с 10 млн., а Бургас тази година ще разполагат с 15 млн. по-малко отколкото през 2014 г.

В проектобюджета са предвидени 87,3 млн. лева за образование (86 млн. през 2014-а), 15,5 млн. за здравеопазване (14,4 през 2014-а), 12,8 млн. за социално подпомагане (10 млн. през 2014-а). Най-голямо е увеличението за "Почивно дело, култура и религиозни дейности" 21,245 млн. лева при 12,5 през 2014-а. 150 000 лева от тях са целева субсидия за Варненската и Великопреславска митрополия за довършителни работи по изграждане на храм "Свети Прокопий Варненски". Парите за Международни и местни културни прояви са 2,6 млн. лева. За спорт са предвидени 1,1 млн лева, 700 хил. от които - за спортни клубове и организации. Бюджетът за младежки дейности е 901 500 лева. 118 000 лева са заделени за общинската програма "ин витро".

Капиталовата програма на Общината е за 56,5 млн. лева при 37 млн. лева през 2014-а. В програмата е включена нова детска градина на ул. "Хъшове" №2 в кв. "Христо Ботев" за 900 000 лв., ремонти на градини за 228 000 лева, укрепване на училище "Найден Геров" за 300 000 лева, 480 000 лева за допълнителни помещения за яслени групи и 250 000 за ремонт на ясли. С 3 млн. лв. ще се ремонтира основно бул. "Христо Ботев".

От проекторешенията на сесията става ясно, че в момента Община Варна има дългове за 112 839 262 лева и през 2015 г. по закон има право да изтегли нови 74 953 786 лева. Във връзка с това общината внася и предложение за теглене на облигационен заем в размер на 15 млн. лева, с които ще бъдат основно реконструирани модернизирани според европейските изисквания над 200 детски площадки в града.

Сред останалите точки дневния ред е предложението да бъдат отпуснати 1,5 млн. лева за закупуването на дела на фирма "Ефкон АГ" с цел ремонтиране и рестариране на системата за видонаблюдение. Предложението получи приципно съгласие от комисията по бюджет миналия петък, но след провеждане на разговори между работна група и "Ефкон АГ", а залагането на конкретната сума в бюджета отпадна. Въпреки това предложението 1,5 млн. лв. да бъдат заложени в бюджета за 2015-та все пак присъства в дневния ред на днешната сесия. 

Ще бъдат приети пределни цени на таксиметровите услуги и ще бъде променена Наредбата за обществения ред в града. Според измененията глобата за лепене на рекламни материали и обяви безразборно из града - по дървета, фасади на сгради, огради, пътни съоръжения, стълбове ще се наказва от 500 до 1000 лева, а за юридически лица - от 1000 до 5000 лева. На наказание подлежат както разлепващите, така и техните възложители, а също и собствениците и ползвателите, които са допуснали разлепване на съобщения върху обектите им.

Очаква се в дневния ред допълнително да бъдат включени предложенията на граждански организации грамадата пред Общината да стане част от скулптурна композиция, в която камъните ще бъдат събрани в изработено от стоманена мрежа сърце.

9:40 Сесията на Общинския съвет започнна с питания към кмета Иван Портних.

11.00 След като председателят на комисията по финанси Тодор Балабанов изчете подробно предложенето за приемане на проектобюджета, думата взе представител на опозицията от БСП - Пламен Начков:

Той подчерта, че бюджетът е с ръст от 29 млн.лв. спрямо актуализирания бюджет за 2014 г. Коментира и 21 млн. лв. преходен остатък - 8%, от средствата за 2014 г. Според Начков подобна политика за по-голям преходен остатък (17 млн.лв. в началото на 2014 г.) би имало донякъде положителен ефект, тъй като първото тримесечие е мъртво откъм приходи и е добре да има пари в сметките.

Пламен Начков обаче разкритикува приходната част на бюджета. Според него заложени са нереализиуеми приходи. Предвидените местни приходи като цяло са с 40 101 000 лева повече, спрямо актуализирания бюджет за 2014 г. Това, според Начков е много голям скок, за който не са предвидени адекватни буфери. Като рисково Начев определи и увеличението на очакваните суми от почти всички имуществени данъци. Оправдано е известно увеличение на приходите от традиционно несъбираемия данък
МПС, тъй като предстои да заработи он лайн връзка с КАТ. Увеличението от 800 000 лева на туристическия данък обаче е необяснимо за Начев на фона на намаляващия брой руски туристи.

Наданъчните приходи също се увеличават - с 8,5%, но има заложени 4 пъти повече приходи от продажба на собственост, алармира Начков, което показвало известна несигурност в постъпленията. Досега събирането на 1,6 млн. приходи от данък върху продажба на собственост е от апартаменти, каза Начков, с което без да иска налучка верния отговор - две големи сделки с недвижими имоти се очакват на територията на общината тази година

11.15 Ивайло Митковски от ДСБ изказа задоволството си, че най-после в бюджета за здравеопазване най-после са влезли средства за отдавна належащи нужди на здравните заведения като асансьорът в АГ-то и оперативен микроскоп за Очна болница. Той обаче поиска да бъдат заложени и разходи, които са били гласувани в предходни години, но така - по една или друга причина, не са били реално отпуснати. Във връзка с това той поиска в бюджета за 2015 г. да бъдат добавени 100 000 лева за инструментариум за отделението по ортопедия в болница "Св. Анна", като подчерта, че за най-голямото здравно заведение с общинско участие в града не са предвидени никакви средства

11.25 Николай Джагаров от БСП поиска да бъдат отпуснати 100 000 лева за нова елинсталация на една от сградите на средношколските общежития, където преди седмица е имало пожар. Той подчерта, че подмяната на кабелите не е включена в проекта за ремонт, който общината е заложена през тази година там.

11.35 Аврам Тодоров, който е председател на групата на БСП, се съгласи с това, че бюджетът на Варна за 2015 г. е амбициозен, мащабен и за първи път се насочва към широк кръг от групи социални групи. "Този бюджет, разбира се е и предизборен - да има за всеки, ако не черпак, то поне лъжичка", каза Тодоров. Той обаче заяви, че е смутен от големия обем прогнозирани приходи. Според него засега за реализъм в бюджета е трудно се говори. "Заради това, а и защото сме опозиция, ние ще гласуваме въздържал се", обяви Тодоров от името на групата на БСП. Той изказа притеснение и от динамиката на някои цени. "Как ремонтът на Спортна зала от 5 стана 10 млн. лева, дано това не се случи с Юнашкия салон", даде пример Тодоров и настоя тези цени да бъдат ясни и точни. За целта той предложи всяко тримесечие да се прави отчет за реализирането на бюджета и включените в него обекти, който да се публикува на сайта на общината.

11.40 "Рекордна макрорамка, рекордна капиталова програма - ами нека да е предизборен, щом така искате да го наричаме, но нека всяка година да имаме такива предизборни бюджети", лаконично контрира опозицията председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Тодор Балабанов.

11.50 Янко Станев от СДС-ДА: Този бюджет носи всички белези на рискове, анализи и прогнози, характерни за подобен бюджет. Това е един солидарен бюджет, в който за социалната програма, здравеопазване и образование са заделени 73% от общата сума. Според него най-сигурните буфери за приходната част са договорите на Община Варна за европейско финансиране за 300 млн. лева, от които през тази година ще бъдат усвоени 150 млн. лева.

Повече от половин час съветниците загубиха в безсмислен дебат за протоколни изменения в бюджета. Стигна се и до изостряне на тона след като Мелиха Хамза от СДС-ДА в прав текст обвини в лъжа колегата си Ивайло Бояджиев. Той имаше претенции към предложение на социлната комисия, на която Хамза е председател. Проф. Джагаров пък се обиди на председателя на съвета Иван Луков, който парира желанието му да вземе думата с реплиаката "То обещаното да не е завещано". Така или иначе предложенията за допълнителни плащания, искани от съветниците (за Окръжна болница и за средношколското общежитие), не бяха приети, тъй като не включваха в себе си и идея от коя друга дейност да бъдат пренасочени съответните суми.

12.25 Бюджетът на Варна беше приет с 30 гласа за, 1 против - на Костадин Костадинов, и 10 "въздържал се" - предимно на съветниците от БСП и ДСБ.

В момента продължават гласуванията от следващите точки по дневния ред, предложени от комисията по Финанси и бюджет. Гладко и без изказвания минаха точките, докато не се стигна до гласуванията за медийния проект на телевизия "Черно море", която традиционно иска 30 000 лева на година за излъчване на предаване, посветено на европейските политики. И отново, подобно на миналата година, това предложение предизвика ответна реакция от страна на БСП: Пламен Начков поиска реципрочно на исканото от телевизия "Черно море" да бъде отпусната същата сума на вестник "Народно дело". Още повече, че 20% от собствеността на вестника е общинска. "Ами защо имаме само 20%, защо не ги направим 100", пошегува се председателят Луков, който пръв преди време отвори дума за тиражите и аудиториите на финансираните от общината варненски медии. Дебатът по темата обаче беше прекратен по предложение на общинската съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева, която е и служител на телевизия "Черно море".

13.00 Общинските съветници излязоха в почивка до 14 ч.