Пламен Манушев ще съдейства за изграждането на паметник на моряка

Животът

03-02-2015, 13:24

Снимка:

Пресцентър на ПП ГЕРБ - Варна

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Самата площадка, върху която ще бъде изграден, ще е във формата на корпус на кораб със седящи места

Народният представител от ПП ГЕРБ - Варна адм. Пламен Манушев се ангажира да съдейства на варненската фондация "Морски съдби” за изграждането на паметник на моряка. Изпълнителнят секретар на фондацията кап. І ранг Сашо Попов лично постави въпроса за постамента по време на приемен ден на депутата с граждани, съобщиха от пресцентъра на партията във Варна.

По време на срещата кап. Попов и представители на инициативния комитет на фондацията отправиха молба към адм. Манушев да им окаже съдействие на ниво Областна администрация и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да получат разрешение за строителство на паметника в началото на вълнолома. Първоначалната идея е била той да бъде ситуиран в Морската градина, но тя е била отхвърлена от Министерството на културата. Предложението в морската столица да бъде вдигнат паметник на моряка е одобрено от общинската дирекция "Култура и духовно развитие” и тепърва ще бъде организиран конкурс за разработване на идеен проект.

Представителите на фондацията предоставиха документи на Пламен Манушев относно изготвени професионални оценки къде да бъде разположен постаментът, анализ на ветровия и вълнови режими. За да не го заливат вълните, паметникът ще бъде направен на чупката на вълнолома. Самата площадка, върху която ще бъде изграден, ще е във формата на корпус на кораб със седящи места. Настоящото предложение е минало одобрение на експертен съвет по естетизация. Издадени са хидрологична и техническа експертизи. "Варна трябва да има такъв паметник. Ще разговарям лично по тази тема с областния управител на града Стоян Пасев и с експерти от МРРБ”, обеща по време на приемната Пламен Манушев. От ръководството на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура” са поели ангажимент за оказване на финансова помощ за реализирането на проекта.

По време на приемната на народния представител бе засегнат и изключително важния въпрос, касаещ морския бранш за търсенето и спасяването по море. Председателят на Българската асоциация на морските капитани кап. Димитър Димитров сподели пред Манушев, че търсенето и спасяването по море трябва да влезе в единната спасителна система на България. "Това е много сериозен проблем. Дълги години той се решаваше само от Морска администрация с помоща на Военноморските сили. Но не е регламентиран така, че страната ни да отговоря на изискванията. Има много идеи и работни групи, но нещата не са доведени докрай. Правена е международна кръгла маса на тема "Баланс на отговорностите на държавата и местната власт при решаване на проблемите на аварийността на море и търсене и спасяване в българския отговорен район”. Изводът е, че трябва да се актуализира Националния план за търсене и спасяване и след съгласуване със заинтересованите организации и ведомства да се предложи издаване на постановление на МС, с което морското спасяване да влезе като морски модул в Националния план за защита при бедствия” разясни Манушев. И добави, че по този начин се цели не само създаване на по-добра организация, но и получаване на шанс за кандидатстване по европейски програми.

Депутатът пое ангажимент пред кап. Димитров да направи специална среща с министъра на транспорта и да запознае с проблема колегите си от Комисията по транспорт в НС. "Време е да се създаде една стройна организация, да гарантираме живота на хората, работещи в морето при евентуални бедствия, за да имат надежда, че ще бъдат спасени”, настоя Манушев.
По време на приемната Стойко Стойков от Яхтклуб "Варна” предложи старият изследователски кораб на Института по рибни ресурси в града - "Девети септември”, да бъде превърнат в атракция, като се постави на подходящото място. Депутатът го увери, че ще проучи въпроса за това идеята на Стойков да бъде осъществена.