До 3 бона глоба за храни без описани алергени

Мисия Варна

03-02-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Агенцията по храните проверява ударно ресторанти и магазини

До 3 бона глоба може да отнесат кръчмарите, ако не изписват в менюто алергените, които се съдържат в предлаганите от тях храни. Това е санкцията за повторно нарушение на наредбата за етикетирането на храните, която влезе в сила в средата на декември миналата година. До началото на месеца експертите от Агенцията по храните прилагаха т.нар. меки мерки и по време на проверките си не налагаха тежките наказания на фирмите, а само им правеха предписания за установените нарушения в сферата на етикетирането. При липса на етикети, които съобщават за опасните съставки първоначално санкцията е от 500 до 1000 лева.

В момента Българската агенция за безопасност на храните проверява дали магазините и ресторантьорите спазват задължението да отбелязват алергените в менюто на своите заведения, съобщи вчера директорът на ведомството проф. Пламен Моллов. Досегашният контрол показва, че заведенията от големите вериги са изрядни, но в малките кръчми алергените не се изписват. Европейският регламент, който е въведен от 13 декември, изисква да са изписани лактоза, глутен, яйца, ядки, семена, соя. Рибата също е алерген, но ако един рибен ресторант предлага само това, не е нужно специално обозначение, обясни Моллов. Същите изисквания важат и за храната, предлагана от сайтове. От догодина върху етикетите на хранителните продукти трябва да бъде изписана тяхната енергийна стойност.

Друга новост, която влезе в сила, е големината на шрифта на малките букви, с които са изписани съставките. Вече има изискване при нормалните опаковки големината да бъде най-малко 1,2 мм, а ако опаковката е по-малка от 80 кв. см, големината на шрифта на буквите може да е не по-малка от 0,9 мм. В случай че етикетът е с повърхност от 10 кв. см има изисквания за предоставяне само на някои данни като наименование, съставките, които предизвикват алергии и непоносимост, нетно количество, както и срок на трайност. Междувременно в сайтовете се появи клип, от който става ясно, че тост-кашкавалът и пластмасата са с идентично съдържание, а при опит да се изгори тост-кашкавалът на открит пламък той не се топи, само се опушва, почернява и се "сковава", което е нормалната реакция за парче пластмаса. Същият резултат се получава и при запалване на пластмасовото пликче, според разпространяваното видео. Друг проблем, с който се сблъскват експертите от агенцията, е наличието на чужди тела в храните - оцветен хляб, сирене с щипка за пране в него, камъни в кроасаните и др.