Преглеждат безплатно пациенти с ревматоидни заболявания

Животът

02-02-2015, 15:26

Снимка:

Фейсбук/Прегърни ме със сърце

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, символизират дейности, които са непосилни за хората с ревматични заболявания

Клиниката по ревматология в УМБАЛ "Света Марина" ще отвори вратите си за безплатни прегледи на пациенти с ревматоидни заболявания. На 5 февруари между 8 и 16 часа, на ет.7 в кабинет 703. Специалистите от клиниката ще преглеждат по следния график:

д-р Силвия Куцарова - от 08:00 до 10:00 ч., доц. Владимир Кадинов - от 10:00 до 12:00 ч., д-р Снежанка Горева - от 12:00 до 14:00 ч., д-р Светослав Димитров - от 14:00 до 16:00 ч. Предварителното записване ще се извършва от техническия секретар на клиниката на телефон 052/978310. Желателно е пациентите да носят всички медицински документи, свързани с тяхното заболяване.

По повод Световния ден за борба с ревматоидния артрит днес бе обявено началото на кампанията "Малките неща имат голямо значение". Инициативата цели да информира обществото за сериозността на ревматичните заболявания и важността на ранната диагностика.

Според доц. д-р Владимир Кадинов – началник на Клиниката по ревматология  е престъпно в 21 век, когато има вече налично иновативно лечение за ревматоиден артрит, болните да достигат до инвалидизация и да търпят непрестанни болки. Хване ли се навреме заболяването, прогнозата е доста оптимистична. Днес има много модерни и адекватни лекарства, с чиято помощ болестта се поставя под контрол и настъпва ремисия. Има много хора с ревматоиден артрит, които живеят с подути пръсти, постоянни болки и смятат, че това е от възрастта. Всъщност, ревматоидният артрит засяга хора в активна възраст, от него страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти, преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза."Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него" – сподели Роза Чеглайска, председател на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит".Ревматоидният артрит е автоимуннo заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. У нас 60 000 страдат от тази болест. Засегнатите изпитват ставни болки, скованост и подуване, като понякога се стига и до трайни ставни увреждания и инвалидизация.С цел да провокират общественото внимание и да покажат реалната тежест на артритните заболявания, организаторите поставиха във Варна скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка. Те символизират дейности, които са непосилни за хората с ревматични заболявания. Скулптурата на лъжицата се намира в Морската градина, тази на обувката – в УМБАЛ "Св. Марина", а тази на връзките за обувки е в двора на Медицинския университет.