Мътна вода тече от чешмите в три села

Животът

02-02-2015, 14:22

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Помпената станция в село Любен Каравелово е залята и водоподаването е прекъснато

Питейната вода в няколко села и местности е със завишена мътност след дъждовете. Предприети са мерки за хлориране. По данни на Регионалната здравна инспекция влошено е качеството на водата в следните райони:

1. В района, водоснабдяван от ПС "Батова"– село Каменар и местностите : "Пчелина”, "Лозата"и "Телевизионна кула”;

2. В експлоатационно-технически район "Аксаково"– село Куманово и село Изворско. Помпената станция в село Любен Каравелово е залята и водоподаването е прекъснато.

3. В експлоатационно – технически район "Провадия"са замътени каптажи "Солу Пещера"и "Джиздар”, които захранват много малка част от Провадия. Същите са изключени.

4. Във Вълчи дол има авария. Вода се подава вода от ПС 1 (дълбок сондаж). Същата е с добри качества.

5. В район "Аврен" - водата, подавана от ПС "Китка" има леко замътване. Повишена е дозата на остатъчния хлор до 1 мг/л.6. В район "Бяла" – село Дюлино. Водоподаването в момента се осъществява от незалетия черпателен водоем, който захранва ПС "Дюлино"и селото.

Инспектори от отдел "Държавен здравен контрол"при РЗИ-Варна извършват пробонабиране и учестен мониторинг в Изворско, Куманово, Каменар, а в Любен Каравелово, след възстановяване на водоподаването.Издадени са предписания до кметовете на горепосочените села да информират местното население за ограничаване ползването на питейната вода до излизане на стандратни лабораторни резултати. Директорите на детските градини в Изворско и Л. Каравелово са предупредени в заведенията да се консумира бутилирана вода до възстановяване на качествата на водата от водопроводната мрежа.За резултатите от лабораторните изследвания, населението в засегнатите райони ще бъде своевременно уведомено.