Арестуваха адвокат, мамил близки на жертви от катастрофи

Крими

02-02-2015, 09:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Задържането му обаче е не за схемата, а за няколко палежа за сплашване на конкуренцията

Адвокат Владимир Елдъров, за който се предполага, че е организирал схема за измама на жертви на катастрофи, е арестуван след разследване на Нова Телевизия, стана ясно в предаването "Здравей България" тази сутрин. Задържането му обаче е не за схемата, а за няколко палежа за сплашване на конкуренцията.

Той е получавал информация къде има катастрофа и буквално на момента е изпращал при близките на жертвите свои куриери. "Обяснявах на хората, че имат право на обезщетение и че имам адвокат, който се занимава с това", разказа един от куриерите Атанас Пацев. След като близките се съгласявали да използват услугите на адвокат Елдъров, той получавал полагаемото им обезщетение, а те дори не разбирали, че такова е изплатено. Елдъров обаче твърди, че парите се губят при куриера.

Атанас Пацев отрича да е получавал обезщетенията, но призна, че е получавал и поръчки за палежи. "Вика ми: "Да му запалиш колата, да му строшиш краката", а аз му казах: "Ако мислиш да ме занимаваш с глупости, спри да сляза, не искам главоболия". След 2-3 дни ми се обажда Владо по телефона, вика: "Вземи вестник "Марица", виж една кола се е запалила до трето районно". Вика ми "Будала, като не искаш да взимаш парите, има хора, които ще ги взимат", разказа Пацев.

Адвокат Владимир Елдъров е със 72-часова мярка за неотклонение, която изтича във вторник. Повдигнати са му обвинения за поръчителство на палежи в Банкя, Зелениково и Пловдив, уточни говорителят на Окръжната прокуратура Пловдив прокурор Галина Андреева. Ако се докажат престъпленията в които е обвинен го грози затвор от 3 до 10 години. Парите на го хората обаче няма да се върнат, освен ако жертвите не заведат граждански искове.