Съдилища задръстени от дела за отказано лечение

Животът

02-02-2015, 07:53

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Крие се информация от пациентите

Съдилищата са задръстени от дела за отказано лечение в чужбина или за невъзстановени суми, които болните сами са си платили, а след това по силата на Директивата за лечение на граждани на Европейския съюз от 2013 г. те трябва да им бъдат възстановени. Това съобщи за "Монитор" д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Само за миналата година чрез адвокатската и експертна помощ на неправителствената организация дела са завели 10 човека, всички те са спечелени, макар че НЗОК и чиновници от Министерството на здравеопазването прилагат всякакви трикове да не изпълнят решенията на съда, допълни д-р Кацаров.

Обичайна практика е след като Върховният административен съд отмени отказа на НЗОК, да й изпрати решението си с указание да преразгледа издадения отказ. От касата обаче вместо това дават становище, че не са съгласни с указанието на съда и отново издават отказ.

Тази въртележка между отказа за издаване на формуляр Е-112, с който става лечението в чужбина по линия на касата, се превръща в параграф 22 с тази разлика, че за повечето пациенти забавянето означава регресиране на заболяването и неблагоприятен изход, коментира д-р Стойчо Кацаров. Той уточни, че има случаи, в които подобна кореспонденция отнема по 4 г. Той определи някои от мотивите за отказ на касата като смехотворни.

Например ако онкоболен поиска да му се направи операция с гама нож в Германия, тъй като специалистите са определили тази терапия като най-подходяща за него, НЗОК отхвърля искането с мотива, че в България няма гама нож. Лечение с тази апаратура не е включено в нито една клинична пътека и затова тя не може да го финансира по смисъла на Закона за здравното осигуряване, независимо от евродирективата, касата покрива сумата на лечение до размера, който тя плаща по въпросната пътека за него у нас.

Ако обаче човек с тумор в мозъка кандидатства за конвенционална операция с отваряне на черепа, но в Германия, от здравната каса казват, че понеже това заболяване е включено в клиничните пътеки, лечението може да се извърши и в България и няма нужда той да ходи в друга страна. Излиза, че какъвто и да е случаят, чиновниците никога не биха разрешили издаването на формуляр Е-112 или защото лечението е включено, или защото не е включено, коментираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Касата укрива становища на експерти, за да не издаде животоспасяващия документ на болни. По този казус центърът също води дело в подкрепата на пациент. Мъж в изключително тежка форма на онкозаболяване е получил отказ за лечение в чужбина, защото експерт-специалист по въпросното заболяване е преценил, че не е необходимо. В съда обаче се установява, че цитираното мнение на експерт-специалиста е на лице, което не е оторизирано от МЗ да издава такива становища. В съдебната зала от касата не показали такова становище.

Впоследствие се опитаха да излязат с оправданието, че уж не можели да намерят становището, поясни д-р Кацаров. Когато бяха притиснати до стената, чиновниците намериха истинското становище на един от тримата оторизирани специалисти, което е издадено първо, и в което се дава мнение за лечение в чужбина. За да не плати държавата обаче те го бяха покрили и извикали четвърти лекар да го напише, който не е упълномощен за това, разказа той. По случая също се води дело.

Хватката да питаш когото не трябва е също един от похватите НЗОК да не плати лечението. Така от осигурителната институция са постъпили с 40-годишна лекарка с онкозаболяване, която е направила костно-мозъчна трансплантация в Гърция за своя сметка. За терапията тя е платила 80 000 евро. По смисъла на Директивата за лечение на граждани на ЕС здравната каса трябва да й възстанови сумата. Вместо да вземат фактурите от гръцката болница и да направят протокола за връщане на парите, чиновниците питат в чуждестранната болница какви задължения има на името на пациентката. Оттам отговарят, че задължения няма, тъй като тя е платила операцията си. Така от НЗОК нарушиха процедурата, за да избегнат плащането. По случая също водим дело, обясниха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Крие се информация за възможността българи да се лекуват в други държави в ЕС, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Хората нямат информация, защото вече втора година не е създадена т. нар. точка за достъп, каквато трябва да има всяка страна от общността, подписала Директивата за лечение на граждани на ЕС. Въпросната точка представлява център с обучени служители по тази тема, както и юристи на разположение, които да дават подробна информация и да напътстват пациентите стъпка по стъпка какво да правят, когато им се налага да си подават документите за лечение зад граница.

Независимо че след приемането на директивата с наредба е вменено на НЗОК да изгради такава структура за улеснение на гражданите, тя все още не е направена. За подобряване на информираността на гражданите от Центъра за защита на правата в здравеопазването са предложили на НЗОК съвместно да кандидатстват по програма "Административен капацитет".

Идеята беше да направим анализ на издадените разрешения и въобще на това как работи системата в България. Искахме да я сравним с тези във Франция и Унгария, да видим къде са слабостите и къде са силните страни и какво е необходимо да се коригира. Причините за това са, че, първо, хората въобще не знаят за съществуването на възможността за лечение в чужбина, и второ - тези, които знаят, обикновено биват отхвърлени. Написахме проекта, който беше под егидата на омбудсмана, подготвихме всичко, постигнахме съгласие, но в последния момент се оказа, че от здравната каса не са внесли проекта. Обяснението беше, че ако се одобри идеята, ще изтече много информация от НЗОК, а това не трябвало да се случва, разказаха от центъра.

Пада лимитът от 180 бона за операция зад граница

Някои вливания на стволови клетки удрят 200 000 евро. Лимитът от 180 000 лева, до които Комисията за лечение в чужбина да издава разрешителни за това, да отпадне. Тази възможност се обсъжда от експерти в МЗ, съобщиха от там. Освен по линия на Националната здравноосигурителна каса, която възстановява средства след лечение зад граница, въпросната комисия е другият орган, който дава тази възможност. По тази линия обаче, човек следва да изчака първо решението и едва тогава да замине, като експертите в нея избират болницата и специалистите, които да го лекуват.

Идеята е, че 180 бона сега невинаги стигат, особено за сложни трансплантации, които не се извършват в България и затова се налага разликата да се доплаща от самите пациенти чрез продажба на имоти и дарения във фондонабирателни сметки. Става въпрос основно за трансплантация на бял дроб, комбинирана трансплантация на бял дроб и сърце и вливане на стволови клетки при особено тежки онкослучаи.

Обсъжда се и възможността занапред пациентът, който кандидатства за лечение в чужбина, да представя на комисията оферти поне от две чуждестранни болници. Лимит за лечение имаше допреди близо 2 години и за лечението на малчугани по линия на Обществения фонд за лечение на деца. Под натиска на експерти и обществеността обаче той бе премахнат.

Дават повече пари за сърдечносъдови болести
Повече пари за лечението и превенцията на социално значимите заболявания, каквито са хипертонията, инсултите, кардиологичните заболявания и инфарктите, ще бъдат осигурени. След прецизен анализ за средствата, необходими за тяхното лечение и профилактика, те ще бъдат включени в т.нар. основен здравноосигурителен пакет на НЗОК. Това стана ясно от изказване на здравния министър д-р Петър Москов пред Американската търговска камара.

В момента сме в процес на изработване на цяла система от алгоритми и индикатори за качество. Въвеждат се много ясни критерии, валидни за по-голямата част от останалия свят, свързани с оценка на здравните технологии и с фармако-икономически анализ, т.е. ще се оценяват цената и постигнатият ефект, каза министърът, като подчерта, че ще се преминава от плащане за дейност към плащане за резултати.

Депутатите от здравната комисия в парламента обсъждат въвеждането на лични партиди за здравноосигурените. Това съобщи нейният председател ген. проф. Стоян Тонев. Според мен трябва да се стигне и малко по-далеч, както е в от останалите страни - самата осигуровка да бъде придружена с конкретен договор на всеки осигуряващ се със здравната каса, като в него бъдат посочени всички възможни варианти за използване на парите, допълни той. По думите му планира се до април да бъде представено предложението пред парламента, а до май то вече да бъде факт. Ген. Тонев подчерта, че идеята за създаване на основен, допълнителен и спешен пакет за медицински услуги, поемани от здравната каса, не създава разногласия между МЗ и неговата парламентарна група ГЕРБ.

8000 евро за кибернож в Турция
Българи броят по 8000 евро за радиохирургия във филиала на института "Джон Хопкинс" в Истанбул. Заедно с нощувките, дневните и разходите за придружител престоят им там на практика не пада под 10 000 евро. Това съобщиха от Националната пациентска организация.

Над 1000 души са заминали за такава терапия в Турция за година. Иновативната терапия се предпочита, тъй като суперапаратът унищожава туморните клетки, но не уврежда здравите. Пак за година българската държавата чрез Комисията за лечение в чужбина и НЗОК е финансирала с над 1,5 млн. лева лечението на 89 онкоболни зад граница с тази апаратура.

Има опасност да изгубим 100 млн. лева по програми от ЕС, тъй като нямаме готовност за доставка и работа на кибернож за операции на онкоболни, не се използва ефективно апаратурата за радиохирургия, която вече е купена за български болници. Това предупредиха от асоциация "Хипофиза", която съди държавата заради отказано лечение посредством радиохирургия и високоспециализирана лъчетерапия.

В Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" е доставена техника за радиохирургия още през 2010 година и дори НЗОК е съставила клинична пътека за лечение с нея. Проблемът е, че тази терапия не може да започне, тъй като няма нито цена, нито алгоритъм за нея. Правителството взема мерки срещу изтичането на пациенти в чужбина. Още тази година ще бъде облекчено лечението на пациенти, които пътуват до Турция за радиохирургия, увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той съобщи, че в рамките на 2015 г. по програма "Джесика" университетската болница "Св. Иван Рилски" в София ще получи супер модерен кибернож, който е ще е единствен за Европа и пети в света. Най-много български граждани се лекуват в чужбина заради радиохирургията, или т.нар. кибернож. Разрешенията, които МЗ дава за лечение, са главно за Турция, тъй като там операциите с гама-нож струват между 7000 и 8000 евро, припомни той.

По европейски проекти плануваме подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна, който също ще поеме част от онкоболните пациенти, както и закупуването на още поне два киберножа. До 2 години се надяваме, че ще стане така, че на българските граждани да не им се налага да правят операции в чужбина, каза още заместник-министърът на здравеопазването.