Незаконните тераси ще бъдат събаряни при санирането

Животът

01-02-2015, 19:37

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Ще бъдат възстановени и безразборно изрязаните панели, които застрашават конструкцията на сградата

Тераси, изградени незаконно, които променят габаритите на сградата, ще бъдат разрушени при санирането на сградите. Това стана ясно по време на информационната среща, организирана от МРРБ и община Варна, на която бяха разяснени условията за кандидатстване за безвъзмездно финансиране на ремонтните дейности на многофамилните блокове. Зала "Пленарна" се оказа прекалено тясна за всички, които искаха да чуят как ще става санирането и как ще се кандидатства за него. С хора беше пълно фоайето пред залата и по стълбите към нея. Присъстващите слушаха случващото се в залата от тонколоните пред нея.

Повече от 2 часа министър Лиляна Павлова отговаря на въпросите на варненци.
Така стана ясно, че незаконните промени в сградите, които собствениците са направили на своя глава, ще бъдат премахнати при санирането. Това се отнася за такива, които променят габаритите на блока или застрашават цялостта на конструкцията. Всички останали ще бъдат обявени за "търпими". Остъклявания на тераси няма да се премахват, нито пък ще се задължават гражданите, които не са остъклили, да го направят. Възможно е обаче конструкторите да препоръчат промяна на дограмата на терасата, за да не пречи тя на цялостната енергийна ефективност на сградата. Ще бъдат премествани климатиците, за да са в една колона, ще бъдат предприети и други мерки - подбор на цветове и детайли, за да имат блоковете естетичен вид.

„Програмата за саниране, на обща стойност 1 млрд лв., дава възможност на много български домакинства да усетят и социален ефект – чрез създаване на по-топли и уютни домове, и финансов – чрез по-ниски сметки за ток. Освен това градовете ни ще бъдат по-красив облик“, заяви министър Павлова. Тя открои два акцента, с които се спекулира в общественото пространство.

“Категорично заявявам, че всички сгради, независимо дали се намират в малка или голяма община, независимо от коя политическа партия е кметът, който управлява, ако отговарят на законовите изисквания, могат да се включат в санирането. Освен това категорично не е вярно, че частната собственост е застрашена – никой не може да има права върху нечия частна собственост, само за това, че собственикът е кандидатстват за 100 % финансиране“, допълни тя в отговор на въпроси от залата.

Парите от Националния фонд за саниране не са разпределени по градове и общини и всички сдружения на съкооператорите ще участват на общо основание, докато парите бъдат изчерпани.

Хората питаха още дали, ако вече са си сменили дограмата на апартамента за своя сметка, парите ще им бъдат възстановени от Националния фонд. Отговорът беше не.

Засега ще се ремонтират само блокове над 36 апартамента, строени по индустриален способ: панели, пълзящ кофраж и т.н. Тухлените сгради ще влязат в програмата след 2016 г. Министър Павлова увери, че няма да има проблем по програмата да кандидатстват и блокове, които нямат алтернативен източник на отопление освен електричество: „Кооперации, които не са вързани към „Топлофикация” и нямат достъп до газопровод, какъвто беше случаят с кв. „Меден Рудник” в Бургас и няколко квартала във Варна, няма да бъдат дискриминирани от участие. Отоплението на апартаменти на ток е най-неефективно, защото е най-скъпо. Затова за подобни сгради ще се предложи алтернатива, за да бъде постигнат съответният клас енергийна ефективност. Обследването ще покаже какви са възможностите и системата, по която ще се отоплява дадената кооперация”

Сред често срещаните въпроси още бяха как да се справят съседите с психичноболни съкооператори, които не са освидетелствани и нямат настойници, които да подпишат съгласието за ремонт вмест тях. Как да бъдат издирени собственици, които са в чужбина или живеят на друг неизвестен на съседите адрес. Министър Павлова обеща по тези казуси помощ от страна на общинските данъчни и ЕСГРАОН служби. Местните управи ще съдействат и при съгласуване на документацията с различни ведоства, които имат собственост в някои от блоковете.

Около 890 блока във Варна отговарят на изискванията, при една добра организация голяма част могат да бъдат санирани безплатно. В Белослав, Провадия, Девня и Аксаково също има сгради, които отговарят на изискванията и могат да се включат. В срещата се включиха кметът Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев и районните кметове. „От понеделник в районните администрации ще започнат работа специални звена, които ще поддържат тясна връзка с представителите на етажните собствености, ще разясняват и ще дават информация по всички теми, свързани със санирането“, заяви Иван Портних.

Към момента механизмът, правилата и всички образци са качени на сайта на министерството и могат да бъдат намерени ТУК.