Социалният министър: Човек няма как да забогатее от помощи

Предлагат законодателни промени за борба с детската раждаемост

Промени в Закона за семейното подпомагане, касаещи намаляването на детската раждаемост и по-справедливото получаване на детски надбавки, готви правителството. Това заяви във Варна социалният министър Ивайло Калфин, информира Дарик радио. Той предлага пакет от мерки, които да ограничат случаите на ранна раждаемост.

"Битува мнението, че в момента това е една несправедлива система, която стимулира някои хора да раждат повече деца и да живеят от това. Истината е, че човек няма как да забогатее от социални помощи, нито има как да се гледа едно дете с 35 лв. Опитваме се да въведем някакъв ред в Закона за семейно подпомагане на деца, като предлагаме някои конкретни промени", аргументира се социалният министър.

На първо място той очерта нуждата детските надбавки да се дават на семейство, а не както е досега на дете. Идеята е, ако се запази сегашният размер на помощите – за семейство с едно дете да се дават 35 лв., за семейство с две – 80 лв., а за три – 130 лв. По този начин ще се отговори и на поетия ангажимент да се стимулират семейства с три деца. Предвижда се сумата да намалява за четвърто и пето дете, като най-вероятно ще се дават по 20 лв.Друга мярка срещу ранната раждаемост е прекратяване на практиката да се получават детски надбавки два пъти. Калфин коментира, че в момента има случаи, в които непълнолетни майки получават надбавки, а заедно с тях и родителите им вземат такива. Според него проблемът с детската раждаемост няма да се реши само с финансови средства, като е нужно да се засили превенцията и работата със здравните медиатори."В момента в страната има 180 медиатори. Тази бройка е крайно недостатъчна и ние ще предложим да се заделят средства, за да се назначат още хора. Важно е да се работи с младите и да се правят разяснителни кампании в училищата. За последните години с помощта на няколко неправителствени организации са поставени над 3000 спирали на деца. Това може да стане само с обучение и разговори с децата. Проблемът е сериозен, като Законът за семейно подпомагане може да реши само част от него", каза Калфин.Той обясни, че социалното министерство работи и по проблема с липсата на мотивация за намиране на работа сред хората в предпенсионна възраст, тези в малките населени места и хората, които работят в сивия сектор. "Нашата амбиция и задача е да ги мотивираме. Затова работим по този въпрос и предлагаме няколко пакета от мерки. В момента комисия изготвя предложение за система за почасова работа с ваучери. Идеята е там, където няма частен сектор и пазар, да предложим някаква алтернативаа. Става въпрос например за работа в горското или грижи за възрастни", разясни социалният министър, цитиран от Дарик Варна.