Започва Венецианският карнавал, тържество на вкуса, храната и веселието

Новините

31-01-2015, 13:51

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Завършва с "Полета на лъва", с фойерверки над лагуната и с изгарянето на сламени чучела, езически ритуал, символизиращ обновлението на природата.

Започва Венецианският карнавал - един от най-старите и прочути в света. Официалното му откриване ще се състои на 7 февруари. Мотото тази година е "Тържество на вкуса, храната и веселието", информира БНР.

Първообраз на карнавала са древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. За пръв път карнавалът се споменава през 1094 г. Предполага се, че от 1162 г. вече се организира всяка година.

През 1296 г. сенатът на Венецианската република официално провъзгласява последния ден преди Великия пост за ден на тържества и всенародно веселие. Два века по-късно, когато карнавалът вече се е превърнал в неразривна част от живота във Венеция, е създаден фонд за набиране на средства, за да може той да се провежда всяка година.

Основните атрибути на карнавала са костюмите и маските, призвани да скрият социалните различия и да премахнат разликата между богати и бедни по време на празника. Смята се, че маските са от времето на Сатурналиите, когато на робите се разрешавало да седнат на една маса с домакините.

През XVI век се наложила традицията Венецианският карнавал да бъде открит с "Полета на ангела". Акробат, облечен с костюм с крила, се спуска от 100-метровата камбанария на площад "Сан Марко". Сега, както и преди сто години, карнавалът се смята за официално открит именно след това събитие, последвано от карнавалното шествие. По градските площади се организират концерти, има фойерверки, изявяват се музиканти, мимове, жонгльори и акробати.

Карнавалът завършва с "Полета на лъва" (издигането на флага на Венеция над площад "Сан Марко"), с фойерверки над лагуната и с изгарянето на сламени чучела, езически ритуал, символизиращ обновлението на природата, припомнят още от БНТ.