Варненци се жалват от некачествен ток

Животът

31-01-2015, 13:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От години държавата обмисля абонатите да плащат по-малко за некачествен ток, но досега решение няма

Освен с двойни сметки за електроенергия, във Варна абонати на Енерго Про се оказаха и с друг проблем. Хората в няколко вилни зони се оплакаха пред bTV от некачествен ток. Засегнати са стотици домакинства.

В клиентския център на Енерго-про идват хора от различни райони край Варна, но с един проблем. "В деня 16 пъти светкавично - идва, спира, идва, спира, тези уреди не са ни от не знам какво... те ще изгорят", оплака се потърпевшата Владимирова от местност "Ракитника".

"Зачестиха спиранията и изведнъж пусканията на тока за някакви секунди, това предполага, че ще се предизвика токов удар", обясни Александров от местността "Боровец".Проблемът е в местностите "Боровец", "Ракитника" и "Прибой", където постоянно живеят над 1100 души."Един път на дъщеря ми изгоря един компютър от дъното, от непрекъснатите мигновени спирания и пускания, втори път - мой компютър същото", оплака се Никола Николов пред bTV. Недоволен от услугите на Енерго-про е и Александър Чолаков. "Пада напрежението, аз като усетих, веднага изключих контактите, телевизора да спася, обаче тука не можах да сляза, фризера изпафка, смених компресора", обясни друг от потърпевшите - Александър Чолаков. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е органът, който следи за напрежението по мрежата. "Държавата може само да изисква от енергодружествата да правят достатъчно инвестиции с цел ненадеждните участъци от мрежата да бъдат обновени", коментира директорът на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" на МИЕ Димитър Куюмджиев.От години държавата обмисля абонатите да плащат по-малко за некачествен ток, но досега решение няма.