Проектът за туристически маршрути е готов, чертаят насоки за развитие в бранша

Туризъм

31-01-2015, 11:07

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Една от най-големите атракциите на морската столица - Планетариумът на Народната астрономическа обсерватория "Николай Коперник" също влиза в маршрута на гости и туристи във Варна

След интересните турове до културно-историческите забележителности в Белослав, Девня, Аврен и Аксаково, пилотният туристически маршрут набелязан по проекта "Различното преживяване-качество, полза и стойност" финализира на 5-ти февруари във Варна, откъдето и стартира. Но този път туроператори, агенции, екскурзоводи и издатели на пътеводители ще се озоват сред блясъка на най-старото обработено злато в света от изключителната сбирка на Археологическия музей във Варна. Съкровището датира от преди 4000 г пр.Хр. и се състои от 2000 бижута и изделия от 23.5 карата с общо тегло 5.5 килограма. Сред тях най-интересен е златният жезъл на жреца като символ на властта. Най-старото обработено злато е намерено при изкопни работи край Варна през 1972 г. от багериста Райчо Маринов.В мега проекта за пешеходен ринг Археологическият музей остава извън обхвата му, но на втория етап от изграждането му , специално до входа му ще стига ново трасе от Морска гара по улица "Шипка", за да бъде лесен достъпът и на круизните туристи до него, увери наскоро кметът на Варна Иван Портних.

Една от най-големите атракциите на морската столица - Планетариумът на Народната астрономическа обсерватория "Николай Коперник" също влиза в маршрута на гости и туристи във Варна. В звездната зала е монтиран проекционен апарат от типа ZKP, който проектира 5500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 м, а с помощта на допълнителни проектори се демонстрира положението на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Варненската обсерватория е открита на 22 май 1968 г и това е първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко.

След финалната разходка всички участници в проекта ще се съберат на конференция във ФК, за да начертаят насоките за туристическо развитие в региона за предстоящия нов сезон. Кръгли маси за туризма и общите маршрути ще предшестват форума преди това в общините - партньори Белослав, Девня, Аксаково и Аврен, за да се чуят предложенията на местната власт и на всеки кмет. Проектът "Различното преживяване - качество, полза и стойност" с бенефициент община Варна беше финансиран с 456 642 лева по ОП "Регионално развитие".