До 5000 лева глоба за палатката пред общината

Незаконните къмпинги са причина за внесеното предложение

От 500 до 5000 лева глоба може да платят стопаните на палатка пред общината, ако промените в наредбата за обществения ред получат одобрение от местния парламент на Варна. Според тях глобата ще има за всеки разпънал палатка или паркирал каравана извън регламентираните за това места на територията на Варна. Промените ще станат факт, само ако не противоречат на Закона за движение по пътищата, стана ясно на денешнто заседание на правната комисия.

Предложените промени се разискват за пореден път в Ощинския съвет на Варна. Повод за тях стана изникване на незаконен къмпинг край Четвърта буна миналата година. В отговор Асоциацията за къмпинг поиска не да се въвеждат глоби и забрани, а изграждане на така наречените "Кемпер-стопове", представляващи оградени площи с големината на голям паркинг, с осигурени вода, ток, място за изхвърляне на битови отпадъци и изпразване на химически тоалетни. Къмпингите обикновено са извън града и са допълнени от санитарни съоръжения.

Наредбата предвижда и забрана и оставяне на товарни моторни превозни средства с тегло до 3 тона, както и за ремаркета до два тона, и автобуси с 20 пътнически места извън регламентираните места.