Трима осиновители кръстиха Бойко, Малкият принц и Флорентина

Всяко от лъвчетата във варненския зоопарк днес намери свой благодетел

Трите лъвчета във варненския зоопарк, които се родиха през октомври, вече са осиновени и кръстени от своите благодетели, научи Varnautre.bg.

Най-големият мераклия - ентусиастът от партията на българските мъже Росен Марков, който от седмици настоява да осинови и трите отрочета на Симба и Косара и да ги кръсти Меркел, Путин и Обама, днес тържествува като горд настойник на едно от двете мъжки лъвчета. Пред имената на световните лидери обаче, Марков е избрал звучното българско име Бойко.

Другите две лъвски рожби са осиновени от Частно училище "Малкият принц" и от собственика на ирландския цирк "Флорентино" - варненецът Флорентин Цветков. Техните имена съответно са Малкият принц и Флорентина.

"Смятам, че така е честно. Всяко от лъвчетата да има свой осиновител", каза за Varnautre.bg директорката на зоопарка Иванка Стоянова.

Издръжката на всяко от тях е 190 лева на месец, като парите ще отиват не за изхранването им, а за подобряване на условията им на живот. "Клетките на лъвовете не са ремонтирани от 60-те години на миналия век", обясни Стоянова и допълни: "Със 150-те хиляди, които се надяваме да бъдат отпуснати от бюджета за 2015-а, ще ремонтираме някои от обиталищата отвън. За вътре обаче те няма да ни стигнат, затова ще разчитаме на средствата от осиновителите".

Трите лъвчета най-вероятно ще останат заедно с родителите си да радват варненските деца. Тъй като бащата - 6-годишният Симба, е взет назаем от Старозагорския зоопарк, оттам имат право да вземат първото, третото и петото родено лъвче в поколението. "Това обаче означава осигуряване на подходящ хабитат за всеки един нов бозайник, а те трябва да се грижат и за Симба, когато си го вземат. Така че не очаквам, че лъвчетата ще бъдат разделени", сподели още Иванка Стоянова.

Припомняме, че 4-годишната лъвица Косара, която дойде от софийския зоопарк преди година, роди четири лъвчета на 16 октомври. Десетина дни по-късно обаче, тя отделила и изоставила едното. Това се случва при бозайниците, предполага се, че майката усеща, че новороденото има някакъв недъг. "Няколко дни се опитвахме да я изведем, за да го вземем, но тя не ни допускаше. Когато успяхме, то просто беше измръзнало и въпреки че докторката го взе вкъщи да се грижи за него, беше твърде късно", разказа директорът на зоопарка.