Безработицата леко намалява, над 16 000 са щастливците в областта

Животът

30-01-2015, 10:44

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във Варна броят на регистрираните безработни средно за 2014 година е 7293 и намалява с 688 души спрямо 2013 година.

На работа през 2014 година са постъпили 16 101 безработни. От тях най-голям е делът на лицата без квалификация - 5643. През миналата година на работа са устроени 3874 младежи до 29-годишна възраст. Това показват данните на Дирекция "Регионална служба по заетосттa".

Най-много от обявените места са били от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (2146), търговията (1410), преработващата промишленост (945), образованието (711), административните и спомагателни дейности (641), строителството (548), държавното управление (393), транспорта (379), селското стопанство (299). По програми за заетост са обявени 2457 работни места.
Равнището на безработица във Варненска област средно за 2014 година е 7.3% и намалява с 0.1 пункта спрямо предходната година. Във Варна броят на регистрираните безработни средно за 2014 година е 7293 и намалява с 688 души спрямо 2013 година.
Национални програми и проекти през 2015 година
През 2015 г. политиката на пазара на труда ще бъде насочена основно към безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25г., безработни над 50-годишна възраст, продължително безработни лица, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хора с увреждания, неактивни и обезкуражени лица.
През годината ще продължи реализацията на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Всички млади хора до 24 г. (включително) ще получават в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа, качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучение, съобразено с индивидуалните им потребностите. В допълнение, ще се работи с всички младежи до 29 г., независимо от продължителността на регистрацията им в бюрата по труда, съобразно наличните финансови ресурси и търсенето на работна сила в реалния сектор.
През 2015 г. отново ще се реализира Национална програма "Асистенти на хора с увреждания". За област Варна са одобрени 113 работни места за дейност "личен асистент". Наетите безработни лица сключват трудови договори с Дирекции "Социално подпомагане" при 5-часов работен ден. През 2015 г. е извършена промяна в програмата, която ще разшири достъпа за включване на нуждаещите се лица. Месечният доход на член от семейството на лицата, нуждаещи се от постоянни грижи по Програмата следва да не надвишава петкратния размер на гарантирания минимален доход. Това изискване не се отнася за децата до 18 години с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ и децата, изведени от специализирана институция за хора с увреждания.
Одобрени за финансиране през 2015 г. са 12 Регионални програми на общините от Варненска област. По регионалните програми ще бъде осигурена заетост на 125 безработни лица. Планираните дейности са в широк диапазон – опазване на обществения ред и общинската собственост (училища, детски градини), екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма, археологически разкопки и поддържане на паметници на културата и др.
През 2015 г. ще стартира изпълнението на утвърдените проекти по Национална програма "Клио". Предвидено е осигуряване на обучение и заетост на безработни лица чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, вкл. недвижимо културно наследство. В одобрените проекти на общините Девня, Бяла, Дългопол и Провадия, включени в НПДЗ-2015г. е предвидена възможността за включване в обучение по професионална квалификация и заетост на общо 9 безработни лица.

Съвместно с Министерството на земеделието и храните и Агенцията по горите ще се реализира Национална програма "Възобновяване и опазване на българската гора", с която ще се осигури заетост на продължително безработни в дейности за възобновяване, опазване на държавния горски фонд и подобряване на екологичната обстановка в страната.
Ще се изпълнява и Програма за заетост и обучение на бежанци, по която ще се предоставя обучение по български език и професионално обучение на лица, придобили статут на бежанец или хуманитарен статут, с оглед последващо включване в заетост.
През 2015 г. ще стартира изпълнението на новата "Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица". Програмата ще осигури субсидирана заетост на пълно или непълно работно време за срок до 12 месеца в частния и публичния сектор. Приоритетно в нея ще бъдат включени продължително безработни лица, регистрирани в дирекции "Бюро по труда“, които са обект на месечно социално подпомагане; лица над 50- годишна възраст и младежи до 29-годишна възраст.
През 2015 година се очаква да започне реализация Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020) одобрена от Европейската комисия в края на 2014г. През новия програмен период фокусът е върху борбата с безработицата сред уязвимите групи на пазара на труда, с акцент върху младежите, продължително безработните и по-възрастните хора. Приоритет в програмата са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите лица в съответствие с потребностите на бизнеса. Първата схема, която ще се реализира - схемата "Младежка заетост", ще осигури възможност на безработни младежи до 29 години да придобият професионален опит или да се обучават на работното си място.
Нови проекти, заложени в Националния план за действие по заетостта през 2015 г.
­ Проект "Посоки" (разработен от КТ "Подкрепа") е насочен към подобряване на достъпа до пазара на труда на безработни лица чрез включване в обучения и постигане на съответствие между професионалните им качества и търсенето на пазара на труда. Предвидено е бенефициентите да преминат мотивационно обучение, обучение за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация по една от професиите "Камериер", "Сервитьор-барман", "Оператор на компютър" и 3 месеца субсидирана заетост на част от успешно завършилите професионално обучение.
­ Проект "Шанс за работа - 2015" (разработен от КНСБ) ще ускори прехода от безработица към заетост, чрез активиране и подобряване на пригодността за заетост на безработни лица над 50 г. и безработни младежи до 24 г. Предвидено е лицата да бъдат включени в мотивационно обучение и обучение за придобиване на ключови компетентности, след което ще преминат обучение за професионална квалификация по една от професиите "Социален асистент“, специалност "Подпомагане на деца", "Помощник-възпитател" или "Болногледач". След успешното завършване на обучението, на част от курсистите ще бъде осигурено стажуване по придобитата квалификация за период от 3 месеца.
­ Проект "От професионално обучение към ефективна заетост", (разработен от Българската стопанска камара) ще създаде нови възможности за заетост и социално включване на лица в неравностойно положение на пазара на труда. Безработните ще преминат обучение за професионална квалификация по една от професиите "Продавач-консултант", "Офис секретар", "Помощник-възпитател" или "Работник в озеленяването" Част от успешно завършилите ще стажуват по придобитата квалификация за период от 3 месеца.
­ Проект "Уча и успявам в България" (разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България) е фокусиран към намаляване на безработицата, посредством посрещане на потребностите на бизнеса от добре подготвена, квалифицирана, мотивирана и с подходящи трудови навици работна сила. Безработните ще преминат мотивационно обучение, обучение за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация по една от 15 професии в 10 професионални направления. Проекта ще осигури субсидирана заетост за 3 месеца или заетост на първичния трудов пазар по изучаваните професии, на част от успешно завършилите лица.
­ Проект "Професионално обучение за всички – шанс за успешен преход към заетост (ПРО-ШАНС) ще се реализира от ДП БГЦПО и предвижда провеждането на мотивационни обучения, професионално ориентиране, обучения за придобиване на ключови компетентности "Обществени и граждански компетентности“ и "Инициативност и предприемачество“, както и обучения за придобиване на степен на професионална квалификация или обучения по част от професия.