Внасят кибернож у нас

Животът

30-01-2015, 07:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По европейски проекти плануваме подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна

Още тази година правителството ще вземе мерки да облекчи лечението на пациенти, които пътуват до Турция за радиохирургия. В рамките на 2015-а по програма "Джесика" университетската болница "Св. Иван Рилски" в София ще получи супермодерен кибернож, който е ще е единствен за Европа и пети в света. Това съобщи заместник-министъъта на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в Бургас вчера. Така няма да се налага на болните да пътуват в чужбина, допълни той.

Най-много българи пътуват до филиала на "Джон Хопкинс" в Истанбул, за да се лекуват там с гама-нож. Цената е 7000 - 8000 евро. По европейски проекти плануваме подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна, който също ще поеме част от онкоболните пациенти, както и купуването на още поне два киберножа. До две години се надяваме, че ще стане така, че на българските граждани да не се налага да правят операции в чужбина, каза още зам.-министър Шарков.

Модерна апаратура ще бъде купена за Многопрофилната болница в Бургас със спестени по европроект средства от лечебното заведение. Това пък съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски вчера.
Предвижда се скоро там да бъдат доставени ултразвуков апарат, автоматичен биопсичен инструмент за биопсия на меки тъкани, ендоскопска система за урологията, видеоендоскопска система, дигитален мамограф и лапароскопска система за гинекологично приложение.