1,6 млн. лева съживяват уличния биг брадър

Мисия Варна

29-01-2015, 19:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Защо не снимат камерите по варненските кръстовища?

Австрийската "Ефкон АГ" продава вземането си от 2,4 млн. евро на община Варна за сумата от 780 000 лева

Ако общината заложи 1,6 млн. лв. в бюджета на града уличните камери отново ще заработят. Това стана ясно днес на заседанието на комисията по обществен ред.  

Сложна схема може да направи община Варна 100-стопроцентов собственик на видеонаблюдението в града. В момента варненският биг брадър е собственост на смесеното дружество "Варна Ефкон" ООД от което община Варна има дял от 48%, а "Ефкон АГ"- австрийската фирма, доставила и изградила системата - 52%. 

На въпросното австрийско дружество общинската "Ефкон" ЕООД от години дължи над 4,7 млн. лв. До огромните задължения се стигна след като за системата трябваше да плати МВР, но това така и не се случи и харчът остана за сметка на община Варна. 

Явно преценила, че едва ли ще успее да си вземе парите в крайна сметка австрийската "Ефкон АГ" е решила да продаде вземанията си на община Варна. За това информира съветникът Владимир Тонев, който е представител на общината в смесеното дружество. 

Общината може да придобие 100% от видеонаблюдението срещу 1,6 млн. лв., които трябва да се заложи в бюджета за 2015-та. С тях ще купи дяловете на "Ефкон АГ" в смесеното дружество "Варна Ефкон" ООД за сумата от 2600 лв.  

С парите община трябва да купи и вземането на "Ефкон АГ" (в размер 2 468 540 евро) за сумата от 780 400 лева. "Варна Ефкон" дължи 116 000 лева на "Елит пътна сигнализация" ООД, като това вземане също трява да бъде купено от общината. 

С останалите 790 000 лв. общината трябва да финансира Варна Ефкон ООД с цел технически рестарт и техническа поддръжка на системата до края на 2016 г. Вече станалото стопроцента общинско дружество "Варна Ефкон" ще бъде задължено да сключи договор отново с австрийската "Ефкон АГ", която да рестартира системата и ще я поддържа до 2016 г. срещу върпосните 790 000 лв. Възобновяването на видеонаблюдението ще стане в рамките на от 6 до 9 месеца. 

Ако схемата сработи общината ще получи пълна собственост върху мрежата от камери в града, както и лицензия за ползване на софтуера на системата.