Линейки хвърчат за пияни, прибират ги по домовете

Животът

29-01-2015, 10:23

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Заведението за отрезвяване във Варна, популярно като изтрезвител, спря да работи през миналото лято

Заради затворения изтрезвител, на екипите на Спешна помощ във Варна се налага да транспортират злоупотребилите с алкохол до домовете им. Това води до увеличаване на дейността на спешните медици и повече разходи, заяви за Дарик шефът на Спешна помощ във Варна д-р Мая Рашева.

Линейки се викат често за подобни случаи и особено по празници. Само за миналата година Спешна помощ е реагирала на 574 сигнала за граждани, които са злоупотребили с алкохол и за които не се е налагало болнично лечение. Най-често пияните биват откривани на обществени места. По-рядко Спешна помощ се вика от близки на прекалилите с чашката в домашни условия, обясни д-р Рашева.

Когато пияните не са в състояние да се приберат сами у дома и не могат да кажат къде живеят, спешните екипи викат полиция за установяване на самоличността. Случва се и линейките да транспортират почерпени до несвяст до най-близкото РПУ.Заведението за отрезвяване във Варна, популярно като изтрезвител, спря да работи през миналото лято. Същата съдба споходи и изтрезвителите в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, които са на подчинение на МВР. Причината - в текста на новия Закон за МВР отрезвителите никъде не присъстват. Не са и прехвърлени към друга институция. Така, заради липса на основание за работа, през юли изтрезвителят във Варна спря да приема „клиенти".Като част от структурата на МВР изтрезвителят продължава да не функционира, уточни за Дарик говорителят на варненската дирекция Ивана Милева.Работата на изтрезвителите у нас се осъществяваше на базата на специална наредба. С нея се регламентираше организацията, функциите и дейността на заведенията за отрезвяване. Хората, които осъмваха във варненския отрезвител, дължаха 10 лева, защото в заведението получаваха топло легло, чисти чаршафи и медицинска помощ.