Оставаме без агнета за Гергьовден

Животът

29-01-2015, 07:30

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мандрите правят сиренето и кашкавала с кондензирано мляко

Съществува опасност да останем без агнета за Гергьовден, ако не се ваксинират навреме стадата срещу болестта син език, която помете през миналата година около 20 на сто от овцете у нас. За това алармира вчера председателят на Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев. За Великден, който тази година е по-рано, ще има достатъчно млади животни, но за 6 май картината може да се измени коренно, понеже неваксинираните овце не могат да износят агнетата, обясни той за "Монитор".

Ваксината за син език трябваше да бъде заявена до декември и през февруари да започне нейното поставяне, но все още търгът не е приключил, защото е обжалван, а спасителното лекарство не е заявено при производителите. „Ако влезем неподготвени, броят на загиналите животни ще скочи до 80%, каза още Танчо Колев. Цената на една доза е левче, но стопаните нямат никаква възможност да си я купят сами, защото не се продава на свободния пазар. Още със затопляне на времето комарът, който е преносител на болестта, ще излезе и ваксинирането ще стане безсмислено, въпреки че държавата задели сериозна сума за закупуването на 4,2 млн. дози.

Защитна изкупна цена на млякото поискаха още производителите. През последните месеци изкупната цена на мляко постоянно намалява и в момента преработвателите броят средно по 50 стотинки за литър суровина, но в Северна България има изкупвачи, които дават по 35 ст., съобщиха потърпевши. Най-високата изкупна цена в страната е 64 стотинки при себестойност 68 ст. С името кашкавал от Европа се внася продукт, който няма нищо общо с нашия кашкавал, при това на цени, които показват категорично, че са използвани сухи млека или растителни добавки. Освен това и нашите преработватели предпочитат да използват кондензирано мляко, което купуват от Полша на цена от 18 евроцента, споделиха от сдружението.

Всяка седмица няколко ТИР-а прекосяват границата и се разпределят по мандрите. Заради руското ембарго в момента
складовете на преработвателите са задръстени и те също изпитват проблеми с реализацията. Още на границата да се изследват хранителните продукти от месо и мляко, и тези които не отговарят на държавния стандарт и на посоченото на етикета, да бъдат конфискувани, предлагат от сдружението в декларация до правителството. Ако са годни за ядене, да отиват към социалните домове и социално слабите, а тези, които не може да бъдат консумирани, да бъдат изгаряни в екарисажите.

Млекопроизодителите са убедени, че не може да има истинско сирене на цена 3,80 лева или кашкавал по 4,50 лева, с каквито ни заливат от Европа. Според тях причина за това състояние е слабият контрол на държавните органи на границата. За сравнение - сиренето, което гърците защитиха по името Фета, в момента се изнася за Европа на 12 евро за кило на едро. Поради колапса, в който се намира животновъдството, стопаните настояват за изплащане на помощта de minimis до края на април.