Двама от варненските килъри с потвърдени присъди за жестоко изнасилване на затворник

Във варненския затвор за периода от пристигането на групата на Чирпанския са констатирани множество случаи на насилие над затворници и бездействие от страна на надзирателите

Върховен касационен съд потвърди 3-годишните присъди за сексуални издевателства, с които ВОС наказа трима бивши и настоящи затворници. Двама от тях са част от варненската група за поръчкови убийства.

В края на миналата седмица ВКС потвърди присъда на Окръжен съд Варна (ВОС) от септември 2013 година, с която Деян Михалев, Петър Благоев и Мартин Тодоров са осъдени на по 3 години строг тъмничен затвор. Тримата са признати за виновни, че в началото на декември 2009 година, в съучастие като съизвършители в Затвора-Варна сторили действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употребили сила.

По-рано Окръжният съд отмени оправдателната присъда на Районен съд-Варна за тримата затворници. В мотивите на втората съдебна инстанция, които се споделят от ВКС се посочва, че тримата подсъдими са осъждани нееднократно, като към 2009 г. пребивавали едновременно в Затвора-Варна. Тогава Диян Михалев и Петър Благоев са изтърпявали наказание от 2 години и 11 месеца затвор за участие в престъпната група за разпространение на наркотици на Николай Тошев Чирпанския.

Освен Благоев и Михалев тогава са били осъдени Николай Тошев, Чирпанския и други лица. Мартин Тодоров е бил осъждан за присвояване, грабежи и измама Благоев е търпял и наказание от 8 години лишаване от свобода за участието му отново в престъпна група, ръководена от Чирпанския за измами и отвличане, както му е била приведена в изпълнение и предходна условна присъда за грабежи от три години лишаване от свобода.

Всички те били настанени в Затвора Варна – както преди постановяване на присъдата, така и след влизането й в сила. По този начин се запазила цялата организационна структура на групата на Чирпанския и се давало възможност да продължават престъпната си дейност в условията на затвора, независимо, че били настанени в различни групи.

ВОС посочва в мотивите си, че дейността на т.нар.група на Чирпанския била подпомогната в известна степен и от недостатъчния наличен състав в основния корпус на затвора. Те можели да влизат и излизат от килиите необезпокоявани от постовия. Именно това им позволило да организират издевателствата над затворника Д.Б.

Тримата са сломили съпротивата на пострадалия, извършили хомосексуални действия по принуда, по особено жесток и унизителен начин, както и са се възползвали от създалите се отношения на власт и подчинение в средите на затворниците, при които надзирателите не са взимали отношение. Възползвали са се от беззащитността на пострадалия, обстоятелствата в затвора, които са им давал и убеденост, че е възможно да извършат насилието спрямо пострадалия безнаказано, а всъщност и без никаква конкретна предхождаща причина.

През декември 2010 г. със заповед на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" била извършена внезапна проверка във варненския затвор и след като били установени множество нарушения от страна на надзирателите и началника на институцията, била образувана и преписка. При тази проверка на Главната дирекция било констатирано несъмнено, че в Затвора Варна за посочения период - от пристигането на групата на Чирпанския, част от която са били Михалев и Благоев, са констатирани множество случаи на насилие над затворници, бездействие от страна на администрацията и същевременно привилегировано отношение спрямо тази група лишени от свобода.

ВКС намира, че присъдата на ВОС спрямо Деян Михалев, Петър Благоев и Мартин Тодоров е законосъобразна, трябва да бъде оставена в сила и че ще се постигнат целите на наказанието . Върховната инстанция споделя изводите за високата обществена опасност и на тримата подсъдими, заради садистичната агресия и чувството за безнаказаност на действията им в затвора, където са търпяли наказания. Решението на ВКС е окончателно.

Припомняме, че Специализираната прокуратура повдигна тези дни обвинения на седем от общо 9-имата участници във варненска организирана престъпна група, създадена с цел убийства, телесни повреди и принуда, заподозрени за убийствата на семейство Дамянови и Борислав Манджуков. На Петър Благоев и Христо Георгиев предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Сред обвинените за участие в престъпната група, ръководена от Радослав Калчев са Николай Илиев, Галин Мирчев, Николай Тошев, Мирослав Михалев и Деян Михалев. По това дознание на Мирослав Михалев и Деян Михалев е наложена мярка за неотклонение "подписка", но след решението на ВКС, с което се потвърждава 3 годишната присъда на ВОС, той трябва да бъде приведен в затвора, за да търпи наложеното наказание.