Пет села точат брадви за Петльовден

Животът

28-01-2015, 09:39

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Празникът се отбелязва като се следват старите традиции, а подготовката започва още от предния ден, когато се колят специално нарочените за това петли

Пет села от община Долни чифлик и тази година ще отбележат на 2 февруари с ритуали, богати трапези и тежки хора вековния празник Петльовден. От сега в Голица, Солник, Венелин, Кривини и Бърдарево точат брадви за жертвените петли. За произхода на празника са съхранени две предания, обясни зам.-кметът на общината Марияна Станчева. Според едното Петльовден се чества от незапомнени времена като празник за опазване на децата от лоши болести. Той бил посветен на християнския повелител на болестите – Свети Евтимий.

Според вярванията на този ден той ходел по къщите и си събирал болестите, върлували през годината, но само ако бил благоразположен към дадения дом, т.е. ако му било направено жертвоприношение. Той обичал младите петлета, които се колели на дръвника в навечерието на празника. Вярвало се, че Св. Евтимий минавал по дръвниците и където намерел прясна кръв, си прибирал болестите и заминавал доволен в друга къща.

Според другото предание празникът започнал да се чества по време на турското робство. Голичани били дервенджии и охранявали прохода при Айваджик (Дюлино). Те били освободени от най-тежкия данък - девширме (кръвен данък), за който се вземали най-здравите момчета за еничари. В един момент обаче тази привилегия била отнета на дервенджиите и турските хайки започнали да шетат по селата им всяка година на 2 февруари.

В Голица турците се сблъскали с оперена балканджийка. Когато спрели пред портата й, за да вземат единствената й рожба за еничарин, тя им казала, че ще убие детето си, но на друга вяра няма да го даде. Турците се разярили, но отстъпили. Отишли да събират момчета от други къщи, но наредили на жената като се върнат, детето убито да заварят. Находчивата балканджийка заклала младо петле на дръвника и обляла с кръвта му главата и тялото на момчето си. Наредила му да не помръдва от дръвника, за да не го убият турците. Щом хайката се върнала, османлиите останали смаяни от това чудо невиждано – майка детето си да погуби и да не го даде за еничарин. От този ден нататък спрели да събират от дервенджиите кръвен данък.

Днес празникът се празнува като се следват старите традиции, а подготовката започва още от предния ден, когато се колят специално нарочените за това петли. Те си имат и единствения паметник на петела, който се издига в центъра на Голица. За честването на празника и доброто настроение на селските трапези финансова помощ на читалищата ще окаже община Долни чифлик.