Проверки на багаж в училища и градини

Новините

28-01-2015, 08:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Детектори следят посетителите

Да се проверяват хората и багажът, който внасят в детските градини и училищата. Да се следи за зарязани чанти, куфарчета и пакети, както и за лица, които се разхождат безцелно или надничат в шахтите. Това е поискал с писмо до Регионалните инспекторати по образование, просветният министър проф. Тодор Танев.

Според него трябва да се засили пропускателният режим в учебните заведения, като се използват дори детектори, където има такива, а при съмнения, че посетители внасят нещо забранено, да се прави и ръчна проверка на багажа им. Освен това не трябва да се пускат посетители, без да е проверена самоличността им, както и да се потвърди, че те са ангажирани с ремонти например. Министърът забранява да се приемат неадресирани и съмнителни пратки писма и пакети и иска да се проверяват тези вещи, както и хората, които ги внасят.

Проф. Танев иска охраната да стане по-бдителна, да прави обходи на сградите и школските дворове и да се оглежда за зарязани торби, куфарчета, пакети и т.н., както и да се обезопасят вентилационните и асансьорните шахти. Министърът е поискал да бъдат проверени аварийните изходи на сградите, да се разчистят коридорите от боклуци, които биха попречили при евентуална евакуация. В детските градини и училищата трябва да се обсъдят вариантите за принудително извеждане на децата и учениците.

В писмото на министъра се изисква още да се проверят пожароизвестителните системи, както и системите за видеонаблюдение. Трябва да се проведе инструктаж как да се действа при извънредни ситуации. Директорите на градини и училища трябва да предприемат описаните мерки и до 27 февруари да внесат доклад за свършеното.

"Учениците идват с раници. Не можем да проверяваме неколкостотин деца какво внасят ежедневно в училище", коментираха столични директори. Те смятат, че проверки на багаж трябва да се правят само на посетителите, и заявиха, че нямат притеснения. Въпреки писмото на министъра обаче често охранителите в детските градини не стоят на входа, а се разхождат вътре в сградата, а в училищата си седят в кабинката и не вдигат поглед от джиесемите си и така всеки може да се вмъкне незабелязан.