Къдроглав пеликан ни донесе птичи грип

Животът

28-01-2015, 08:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отвориха горещ телефон за сигнали за умрели птици

Птичи грип е открит в мъртъв къдроглав пеликан, намерен в района на Бургас, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Вече е издадена заповед на шефа на Българската агенция по безопасност на храните за първично възникнало огнище на познатата още от 2006 г. инфлуенца по птиците H5N1. В понеделник са излезли резултатите от изследванията на две мъртви птици – пеликан и чайка, открити в защитената местност Пода. Данните сочат, че само при голямата екзотична птица има наличие на H5N1. Проби вече са изпратени в референтна лаборатория в Англия.

Заради опасността от птичи грип е обявена 10-километрова санитарна зона. Тя обхваща селата Димчово, Твърдица, Маринка, Черни връх, комплексите „Меден рудник”, Горно Езерово, Долно Езерово, Лозово, резерват Атанасовско езеро, защитените местности Бургаски солници, Вая, устието на река Изворска, както и Пода, където е намерен трупът на мъртвия пеликан, стана ясно от заседанието на епизоотичната комисия в Бургас. Предприети са рутинни мерки, съобщи главният ветеринарен лекар на страната д-р Дамян Илиев. Според него няма нищо опасно в ситуацията, за болестта са информирани собствениците на птицеферми, както и хората, които отглеждат различни пернати в задния си двор. Вниманието на специалистите е било заострено още в началото на декември, когато са констатирани първите случаи на птичи грип в Западна Европа. Болестта е открита първоначално в Холандия, уточни д-р Каменов.

За промишлените ферми мерките са съсредоточени върху засилването на мерките за биосигурност, а стопаните, които гледат птици за лична консумация, не трябва да ги пускат да ходят свободно из селото. Това особено се отнася за домашните водоплаващи птици, които може по водоемите да се срещнат и с прелетни птици, предупреди д-р Пенчо Каменов, шеф на дирекция „Здравеопазване на животните в България” в БАБХ. По нашето крайбрежие минава Виа Понтика, пътят, по който се движат птиците от Европа към Африка. Предприети са специални мерки в трите морски области Бургас, Варна и Добрич, както и в област Силистра заради езерото Сребърна, където обичайно гнездят пеликаните в България.

На тези територии са забранени пазарите на птици. В района има само две промишлени птицеферми, от БАБХ правят проверка на здравния статус на другите птици в защитената местност Пода, за която се грижат от Българското дружество за защита на птиците.

Ловните дружини в региона също са предупредени за откритата болест. Забранен е ловът на гъски и патици на 31 януари, което е последната възможна дата по принцип за тази зима. Освен това през февруари няма да бъде разрешено да се ловуват бекаси и бекасини. Районът не е голям, в събота ще излязат контрольори, които ще следят дали се спазват забраните, увери шефът на агенцията по горите Тони Кръстев.

Отвориха горещ телефон за сигнали за умрели птици. Баща и син от Горно Езерово се натровиха, след като яли мъртва птица, намерена в защитената местност Вая. Това стана ясно вчера по време на заседанието на епизоотичната комисия, свикана от кмета на Бургас Димитър Николов.

Двамата мъже, които са от ромски произход, често вадели с рибарските си мрежи пернати, удавени във водите на Вая. След последния случай бащата посинял и се подул. Откаран е в болница с висока температура. Все още не се знае какво е състоянието му и дали може да става въпрос за заболяване от птичи грип. Специални екипи ще бъдат изпратени в квартал Горно Езерово заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Причината е, че инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни. Птичият грип не се предава от човек на човек, успокои проф. Мира Кожухарова.

Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари от Областната дирекция по безопасност на храните ще дават информация и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на община Бургас, както и на телефон 112.

Екипи на Общинска полиция, отдел „Екология” и полицията започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрели птици. Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност те са измръзнали. В момента няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса. Категорично се забранява коленето на домашни птици, консумацията на сурови яйца, както и какъвто и да е контакт с диви птици.