Студентка отнесе 1000 лева глоба за изборна измама

Мисия Варна

27-01-2015, 13:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Девойката е била член на СИК. Независимо, че била длъжна да познава разпоредбите на Изборния кодекс, заявила желание да гласува

Районен съд – Варна наложи глоба на студентка, упражнила своя избирателен вот на частичните избори за кмет на Община Варна в една от разкритите избирателни секции в града, без реално да има това право. Деянието е наказуемо по чл. 168, ал. 1 от НК.

21-годишната Х. Мехмед била регистрирана по постоянен и настоящ адрес в друга област на страната. Въпреки че била приета за студентка, редовно обучение, в един от варненските университети, тя не променила адресната си регистрация и по тази причина нямала право да гласува за кмет на Варна на частичните избори през 2013 г. На 30 юни 2013 г. Когато се провеждал първия тур от частичните изборите, девойката не гласувала.

Междувременно, в седмицата между първия и втория тур, тя била включена като член на секционна изборна комисия (СИК) във Варна и независимо, че била длъжна да познава разпоредбите на Изборния кодекс, заявила желание да гласува. Тя попълнила декларация по образец с искане да бъде вписана в допълнителната страница на основния избирателен списък и по този начин упражнила своя вот.

Мехмед е с чисто съдебно минало. Районният съд я освободи от наказателна отговорност като й наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.