Долни чифлик замрази таксата за смет

Новините

27-01-2015, 10:58

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Песимистичните прогнози на Националното сдружение на общините предвиждаха значително увеличаване на местните данъци и такси

Таксата за смет, както и всички останали местни налози в община Долни чифлик тази година остават същите. Така хората ще плащат толкова, колкото са плащали и миналата година, обявиха от администрацията. Това стана след като общинският съвет до края на миналата година не взе решение за тяхната промяна, каквито са изискванията на закона. Песимистичните прогнози на Националното сдружение на общините предвиждаха значително увеличаване на местните данъци и такси заради лошите икономически показатели в страната като цяло и в отделните региони от една страна, и от слабата събираемост на налозите от друга.

През 2015 г. собствениците на жилищни имоти във всички населени места на община Долни чифлик, които се намират в райони с организирано сметосъбиране и сметоизвозване, ще дължат такса смет в размер на 4,5 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По-малко ще плащат в с. Шкорпиловци, вилната зона край него и курортния компелкс – 3 промила върху данъчната оценка.

Юридическите лица и едноличните търговци ще дължат за жилищните си имоти в районите с организирано сметосъбиране 4,5 промила върху данъчната оценка и 8 промила върху отчетната стойност на недвижимите си имоти. Ако имотите им са извън районите с организирано сметосъбиране, те ще дължат 1,0 промил върху отчетната им стойност. Толкова ще се плаща и за всички незастроени парцели на територията на общината.

От такса смет е освободен сградният фонд, използван за учебни и научноизследователски цели - училища, детски градини и читалища, както и молитвените домове, храмовете и манастирите, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрираните вероизповедания в страната.

През 2014 г.община Долни чифлик е платила 493 448,76 лв. за сметопочистване, сметосъбиране, извозване и депониране на битовите отпадъци от населените места. До голяма степен разходите са компенсирани от приходите от такса смет – 372 541 лв.

Всички дейности по сметосъбирането и поддържането на чистотата на територията на цялата община се извършва от варненската фирма „Технокар". Тя е избрана с процедура по реда на ЗОП. Общата стойност на обществената поръчка е 2 250 000 лв. и е за срок от 5 години. Неопасните отпадъци се депонират на депо, което се намира близо до пътя Долни чифлик - Старо Оряхово.