Бременни се записват в университети заради помощи

Животът

27-01-2015, 09:39

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Двойно са се увеличили майките-студентки в София, Пловдив, Варна, Благоевград.

Бременни жени масово се записват в университети преди да родят. Така получават еднократна финансова помощ от 2880 лева, която държавата плаща за отглеждане на дете до едногодишна възраст, информира Нова телевизия.

От Агенцията за социално подпомагане отчитат странно нарастване на броя на майките- студентки. Ако през 2013 техният брой е бил 4532, то през 2014 е станал 7027. Двойно са се увеличили майките-студентки в София, Пловдив, Варна, Благоевград. Така само миналата година държавата е дала на майките - студентки над 20 милиона и 700 хиляди лева.

Обикновено бъдещите майки плащат около 400 лева семестриална такса, за да получат от държавата 2880 лева. Схемата е добре позната в университетите.

От социалната служба в Пловдив не крият, че този бум е по-скоро заради финансовата злоупотреба с държавни пари. Средствата се отпускат само срещу уверение, че жените са записани в университета, а не срещу документ за платени семестри.

"Нямаме законово основание да проверяваме след това дали тези майки продължават своето висше образование, или не", обясни Надя Танева – директор на Дирекция "Социално подпомагане“- Пловдив.

"Няма механизъм и практика да проследваме коя студентка е получила тези пари и дали продължава, или прекъсва образованието си. Ние не следим това", обясни доц. Боряна Иванова, началник "Учебен отдел" в Аграрния университет в Пловдив.

За да се спре тази порочна практика, са необходими законодателни промени. Една от идеите е половината сума да се изплаща при първия семестър, а останалата половина при заверен втори семестър. Обсъжда се, ако обучението не продължи, младата майка да бъде санкционирана и да върне парите.