Спасиха италианец с черен дроб на българин

Животът

27-01-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жена с инсулт спаси четири живота

926-има на опашка за нов орган, 2764-ма отказват да даряват

Българин спаси живота на италианец, след като неговият черен дроб бе трансплантиран на тежко болен от Апенините. Органът бе изпратен там по линия на обмена с Евротрансплант, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Европейските лекари се довериха на професионализма на българските хирурзи и трансплантолози от Университетска болница "Лозенец", които експлантираха органа и го подготвиха за изпращане, допълниха от ведомството.

Черният дроб е на 55-годишен мъж, който в събота е изпаднал в мозъчна смърт в "Пирогов", след като претърпял тежка катастрофа. Въпреки загубата близките му взимат благородното решение да дарят неговите органи, за да бъде спасен животът на тежко болни пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Неговите бъбреци са присадени на двама души в Александровска болница от екипа на проф. Петър Симеонов, поясниха от лечебното заведение.

Трансплантациите са приключили късно вечерта в неделя. Единият бъбрек е присаден на 26-годишна жена от Златица, която е на диализа от 2012 г., и на 50-годишен мъж от Момчилград, в преддиализно състояние. Трансплантацията на сърцето е направена в Университетската болница "Света Екатерина".

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерство на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на починалия и благодарност за жеста им, с който спасяват човешки животи. По линия на Евротрансплант през януари нашата страна е получила един бъбрек, а е предоставила един бял, три черни дроба и две сърца. Според правилата обменът на органи се реализира едва когато се окаже, че има съвместимост между донора и реципиента и за болния няма друг подходящ дарител в неговата страна.

Три трансплантации от трупни донори са извършени от началото на годината досега. От тях две са бъбречни, а една е чернодробна. 926 тежко болни чакат орган от подходящ донор, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантациите. От тях за бъбрек са 855, за черен дроб – 33-ма, за сърце – 20, за бял дроб – 10, за панкреас – 7 и за тънко черво един. В същото време 2764 човека категорично са заявили в здравноосигурителните си книжки отказ органите им да послужат на други след тяхната смърт.