Протестно шествие в неделя заради джебчиите

Гражданските патрули искат оставката на шефовете на полицията

Протестно шествие до сградата на Областна дирекция на полицията във Варна ще бъде организирано в неделя, 1 февруари. Инициативата е на гражданските патрули, започнали серия от акции срещу джебчиите, тероризиращи варненци и гостите на града в автобусите, по спирките и магазините.

Преди седмица те отправиха ултиматум до Областната дирекция на МВР със срок до 26-ти януари, за да бъдат взети спешни и адекватни мерки срещу обирите. В противен случай планираха протест в град Игнатиево, откъдето идват джебчийките. Сега мястото на протеста е променено - сборният пункт ще е пред сградата на Общината в 12 часа. От там ще тръгне шествието към ОДП-Варна. Целите на акцията са да се провокира широк публичен дебат за циганската престъпност във Варна и конкретно джебчийте в града. Ще бъдат поискани оставките на ръководството на полицията във Варна, която показва безсилие пред организираните престъпни групи. Ще се настоява дирекция "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност" при МВР да разследва дейността на ОДП-Варна.

През 2014-та година във Варна са задържани 216 лица, които са проверявани за съпричастност с джебчийските кражби в града, съобщи тази сутрин Нова телевизия. 27 са получили обвинения. Колко от тях са осъдени обаче, не е ясно тъй като в статистиката на поркуратурата има само обща графа "кражби", но не и отделна за обирите на сръчните момичета по улици, магазини и автобуси.