Евтиният петрол отваря дупка в бюджета

Парите

26-01-2015, 07:57

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според различни оценки загубата може да е между 500 и 600 милиона лева

Рязкото поевтиняване на петрола и прогнозираното запазване на ниски нива на цените през цялата 2015 г. ще отвори сериозна дупка в държавния бюджет. За това предупреждава депутатът Георги Кадиев в питане до финансовото министерство. По негови изчисления минусът може да стигне до 600 млн. лв., а евентуално по-високо потребление трудно ще го компенсира. Според финансовия анализатор Камен Парушев загубата ще е в рамките на 500 млн. лв.

Бюджет 2015 е изготвян на базата на прогноза за средногодишна цена на петрола от 91.6 долара за барел (159 литра - б.р.), изтъква Кадиев. В същото време през януари 2015 г. МВФ прогнозира средна цена на петрола за тази година от 57 долара за барел. Тенденцията на спад на цените бе ясна още към момента на окончателното приемане на бюджета и имаше възможност за корекции, които обаче не бяха направени, отбелязва Кадиев. Бюджетът за 2015 г. обаче бе приеман спешно през нощта в последните дни на миналата година, в намален състав на Народното събрание, в отсъствие на опозицията и до дебат по него така и не се стигна.

Само заради разликата в средните цени на петрола приходите от ДДС от внос от трети страни ще бъдат с между 450 и 600 млн. лв. по-ниски, изтъква Кадиев. Намалените приходи от косвени данъци заради по-ниски цени на горивата традиционно се отчитат като риск за изпълнението на бюджета, но в мотивите към закона за държавния бюджет за 2015 г. липсват допълнителни данни. По информация на Кадиев през тази година бюджетът чака от ДДС от внос на горива 1.297 млрд. лв. "При средногодишна цена от 50 долара за барел очакваните несъбрани приходи от ДДС ще бъдат в размер на около 600 млн. лева. При средногодишна цена от 60 долара за барел очакваните несъбрани приходи ще са около 450 млн. лева", изтъква депутатът.

Възможно е по-ниските цени на горивата да доведат до ръст на вътрешното потребление, но не е реалистично да се очаква, че то ще компенсира изоставането в приходите. Кадиев е попитал финансовото министерство защо бюджетът е съставян при невярна макрорамка и готви ли се проект за актуализация, в която да бъдат отразени по-ниските приходи. До редакционното приключване на броя "Сега" не получи коментар от финансовото министерство. До питането на Кадиев при парламентарния контрол в петък не се стигна. Въпросът бе отложен за тази седмица. Общо от ДДС през 2015 г. хазната очаква да получи 7.74 млрд. лв.