Транспортен коридор Истанбул-Киев означава довършване на магистрала "Черно море"

Мисия Варна

25-01-2015, 17:53

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От стратегическо значение е изграждането на индустриална зона по северния бряг на Варненското езеро и на технологично-образователна зона на южния бряг, смята Радан Кънев

Изграждането на транспортен коридор между Истанбул и Киев, който да преминава през Бургас, Варна, Русе и Букурещ, трябва да е дългосрочен правителствен приоритет. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев във Варна, според когото морският град би заемал най-важното стратегическо място при реализация на проекта.

"В рамките на изграждането на един такъв коридор основни пунктове от гледна точка на Варна трябва да бъдат довършването на магистрала "Черно море" със съответния нов мост над Варненското езеро в по-западна точка, високо качествена жп връзка и скоростен път Варна-Русе, както и преместване на пристанището. Новият порт трябва да усвои пространствата на Пристанище Варна-Запад и пристанището на ТЕЦ-Варна. От стратегическо значение е изграждането на индустриална зона по северния бряг на Варненското езеро и на технологично-образователна зона на южния бряг", описа дългосрочния приоритет Кънев.

Проектът може да получи финансиране от Брюксел за следващия програмен период след 2020 г., ако бъде превърнат в европейски коридор. Именно това трябва да задачата на България пред Европейската комисия, смята Кънев.

"Тежката геополитическа обстановка изключва варианта за коридор около Черно море. В момента няма как да се очаква, че през Приднестровието и Южна Украйна ще минава международен коридор", добави още депутатът. Според него не трябва да се забравя и за проекта за плавателен канал между Варна и Русе, въпреки че засега той е финансово непосилен.

Още не е дошло времето да се говори за местните избори и всеки политик, който ги постави като приоритет, ще се провали, завърши Радан Кънев.