Маргарита Попова иска свикване на КСНС за социално-икономическата политика

Новините

25-01-2015, 10:12

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вицепрезидентът отказава да е Шарли

Сред основните причини след 25 години преход България да е най-бедната страна в ЕС, е липсата на дълго срочнопланиране. Това посочи вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването „Тази неделя“ по bTV. “Много отдавна трябваше да се говори за стратегия, за изпълване със съдържание на конституционните разпоредби“, каза тя.

Според нея, добре е да се обмисли свикването на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по социално-икономическата политика. „С раздаване на пари на калпак, еднократно, двукратно или десетократно в годината, не се прави социална политика“, смята Попова.

Вицепрезидентът изпитва неудобство, когато български политик отиде в чужбина и бъде обявен като представител на най-бедната страна в ЕС. „Става ми мъчно. Чувството ми за национална чест и достойнство е накърнено“, сподели тя.

Според нея, световните лидери трябва да се замислят много повече за социалните аспекти на икономическата политика и да покажат повече загриженост за обикновените хора. Попова остро разкритикува поведението на делегатите на Световния икономически форум в Давос, които пристигнали с луксозни автомобили, самолети и демонстрирали висок стандарт. „Боже мой, какво е това чувство за социалност? Има ли свян, има ли срам, има и някаква мярка?“, възкликна тя. Според нея, тези хора „нямат социална чувствителност за това, което се случва долу в низините, какво се случва по света“.

„Елитите се забравиха, елитите прескочиха мярката, елитите издълбаха огромна пропаст между хората и себе си“, заяви вицепрезидентът. „Това важи и за българския елит“, допълни тя.

На въпрос дали има съществено различие в позициите на президента и вицепрезидента, тя отговори: „Няма разнобой. Има хора, вероятно, които искат да има такъв“.

„Не гледаме в различни посоки. Конституцията не позволява да се случва това нещо. Но аз мисля, че е полезно да се чуват гласовете и на двамата – на единия като допълнение на другия“, каза Попова. „Има хора, които искат да чуват това, което аз си говоря с тях“, смята тя.

„21 век започна страшно“, коментира тя световните събития. „Отново ще излязат на преден план религиите, националната идентичност и това, че трябва да живеем заедно“, прогнозира тя.

На въпроса дали би казала за себе си „Аз съм Шарли“, вицепрезидентът заяви: „Не. Не бих казала, защото въпросът е комплексен“. „Мимолетната емоция на световните лидери, /.../ тя е хубава картина като солидарност, обаче аз съм човек и на разума“, обясни тя и добави, че трябва да се стигне по-надълбоко и да се зададе въпроса защо всъщност се стигна до събитията в Париж.

Относно евентуален втори мандат на „Дондуков 2“ вицепрезидентът каза, че 2 години до изборите са страшно дълго време, през което могат да се случат много неща.