Най-честите сюжети за телефонни измами

Крими

23-01-2015, 17:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекордна телефонна измама: 92-годишна баба олекна с 40 000 лева

Внимавайте, ако чуете в слушалката някоя подобна история

Телефонните измами придобиват все по-разнообразни форми.  Асоциация на "Активните потребители" са събрали най-честите сюжети, използвани от мошениците.  

Внимавайте, ако чуете в слушалката някоя подобна история: 

1. Близък човек е пострадал
Чуете ли глас на плачещ човек, който твърди че е ваш близък и се нуждае от пари, за да бъде освободен от ареста, позвънете на тел. 112.

2. Близък има нужда от пари за медицинска помощ
Ако получите обаждане от човек, представящ се за лекар или адвокат, който ви заяви, че ваш близък е тежко болен или арестуван, бъдете нащрек!

3. Предприемач в нужда
Ако в слушалката чуете човек, представящ се за ваш познат, който моли заем, за да освободи стоки от митницата или да си поправи автомобила, с който е закъсал на път, внимавайте!

4. Неочаквана печалба
При тази измама ще ви кажат, че сте спечелили в томбола, но за да получите наградата, трябва да закупите нещо (напр. ваучери за предплатени телефонни разговори). Запомнете, не може да спечелите от лотария в която не сте участвали!

5. Фалшивият служител на общината
Ако в дома ви дойде непознат, представящ се за служител на институция (напр. “Социално подпомагане”, нестопанска организация или общината) и ви заяви, че може да помогне за увеличението на пенсия, помощи за отопление, храна или социални услуги, не се доверявайте! Подобни услуги се осъществяват само в съответното учреждение, а не по домовете.

6. Търговски пътник
Не пускайте в дома си търговски представител, който иска да ви подари или продаде даден артикул (например масажор, апарат за кръвно...). Най-вероятно цели да огледа дома ви с оглед бъдеща кражба.

При съмнение за измама, веднага сигнализирайте на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.