Да те уволнят заради болничен

Оказва се, че Главната инспекция по труда няма право да се намеси в случая

Какво се случва, ако работодател заплаши да те уволни, само защото ти се налага да влезеш в болница за операция. Главната инспекция по труда започна проверка, съобщи Нова ТВ. 

"Аз очаквам от теб, ти да кажеш дали ще бъдеш на работа утре ли вдругиден или след болничния, казах на Искра да ти предаде, ще си търсиш друг работодател". Това чува 46- годишния Диян, след като отива да каже на шефката си, че ще си вземе болничен. Налага му се планова операция, но работодателят има проблем - щяла да му пречи на работата след това. Болничният на Диян не е фалшив. Операцията е извършена от доктор Светлин Димитров в урлогията на Александровска болница.

"Даваме болничен за тази операция, ако пациентът работи тежка работа, незнам за него какво работи, но ако работи тежка работа между 25 и 30 дни", обясни д-р Светлин Димитров, уролог в Урологична клиника към Александровска болница.

Оказва се, че Главната инспекция по труда няма право да се намеси в случая, дори и ако някой бъде уволнен, за опит да излезе в болничен.

"Болничния е целеви отпуск, което означава, че когато работникът отговаря на изискванията за целеви отпуск, работодателят няма право да му го забрани", обясни Теодора Дичева, директор, дирекция "Правна" в Главна инспекция по труда.

Работодателят може и да няма право, но и трудовите инспектори нямат право да го спрат. Прехвърлят проблема на други институции. А междувременно ГИТ ще проверява има ли някакви други нарушения при фирмата- като например спазва ли се работното време и времето за почивка. Евентуалните глоби за това са от 1500 до 15 000 лева.