Варицела разболя 2113 българи

Животът

23-01-2015, 06:51

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шарка опразни четири детски градини във Варна

В разгара на сезона на шарките сме

Силно заразната варицела разболя 2113 души само за три седмици от началото на годината, а за същия период на миналата година те са били с 500 по-малко или точно 1618. Това показва справка на центъра по заразни и паразитни болести.

"Обяснението е, че малчуганите в яслите и детските градини лесно си я предават, достатъчно е само да кихнат, тъй като варицелата се разпространява по въздушно-капков път", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра. Той посъветва родителите всеки ден да преглеждат коремчетата на децата си дали по тях имам дребни пъпчици, както се е правело едно време.

"Друга мярка е помещенията да се проветряват често - на два часа, това помага и срещу ограничаването на грипа", посочи професорът.
Има ваксина срещу варицелата, но тя не се предлага у нас (у нас се поставя срещу морбили и рубеола). Затова лекарите казват, че е по-добре шарката да се изкара, докато детето е малко, тъй като при възрастните протича много бурно и агресивно. Медикаментът, който се справя с вирусния причинител на варицелата, е ацикловир.

В момента сме в разгара на сезона на шарките, тъй като те масово разболяват в периода есен-зима до пролетта). За атаката им благоприятства студеното време и събирането на куп на много деца на закрито.