Воините на Аспарух и Иван Асен под един покрив във Варна

Варна Лайф

22-01-2015, 16:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

30 януари - 15 март: Загадъчни кумани, страховити византийци и странстващи северни наемници са събрани в изложба в Музея

Воините на Аспарух и Иван Асен се изправят в Археологическия музей във Варна от 30 януари до 15 март 2015 г. За първи път посетителите ще могат да видят възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение от VI-ти до XIV-ти век върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци, ще се разкрие и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи, загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници.

Развитието на средновековното българско воинско  облекло и въоръжение е представено в хронологически ред, от Първата българска държава през периода на византийско владичество до края на Второто българско царство.

Изложбата представлява уникален проект, обединяващ дългогодишната работа на реконструктори от цялата страна, много от които вече са международно известни. Различните им търсения, теории и експерименти се обединяват от общото желание за възстановяване и съхранение на древната българска култура.  Реконструираните от тях облекла, оръжия и защитно въоръжение са участвали във възстановки на исторически битки, чествания и средновековни фестивали и са доказали многократно своето качество.

Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на "История славянобългарская", завършен на 29 Януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез нея да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни  история.