20 метра от античната крепост влизат в пешеходната зона (видео)

Цялостни разкопки на "Княз Борис I" са почти невъзможни, заради движението, смята главният архитект

20-метров участък от крепостната стена на Античния Одесос ще бъде адаптиран в новата пешеходна зона на Варна. Това разкри шефът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов. Ние знаехме, че стената минава тук, но не беше попадано на нея", посочи той.  Предстоят спасителни разкопки за разкриването на участъка, след което той ще бъде интегриран в пешеходната зона. 

Проф. Валентин Плетньов

Самите разкопки ще се правят под шапката на РИМ- Варна. След като бъде изготвен проекта как находката да бъде вписана във визията на пешеходната зона, реализацията му ще бъде инвестиция на общината, посочи кметът Иван Портних. 

"Трябва да се следва световния опит на държави, които също имат историческо наследство", коментира главният архитект на града Виктор Бузев. Единият от вариантите е пряко експониране - так. нар. археологически разкопки. Затова обаче последната дума ще имат специалистите по археология. "Климатичните условия при, които се намираме са с много сериозни амплитуди, влажен морски въздух, затова експертите ще трябва да се изкажат дали това може да компрометира по някакъв начин откритията", посочи арх. Бузев.

Вариантите са най-различни, за да се направи оглед -  чрез пряко експониране или чрез фотограметрия. Според него обаче цялостни разкопки на "Княз Борис I" няма да са удачни, заради движението. 

"Най-добрият вариант е прякото експониране, но според мен на това е място е почти невъзможно да се направи, тъй като това е една от най-важните артерии на града", коментира главният архитект. Той допълни, че по Главната е необходимо да има достъп на специализарни коли - пожарни, линейки, които да стигат до сградите по нея. 

Ето какво още каза главният архитект Виктор Бузев