Финансови инспектори проверяват ремонта на Двореца

Мисия Варна

22-01-2015, 09:49

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подпочвени води подкопават основите на Двореца (ВИДЕО)

Проверките ще завършат, когато приключи и самият ремонт

Две проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) текат във връзка с ремонта на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта, съобщава Труд. Първата е за възлагането на строителните дейности. По нея освен от общината контрольорите са искали информация и от общинското дружество ДКС, защото то възложи проектирането. Втората е за изпълнението на строително-монтажните работи, които текат в момента. И двете проверки не са приключили, но кметът на града Иван Портних обяви, че първите констатации за действията на общинската администрация не показват никакви отклонения от процедурите.

Проверките ще завършат, когато приключи и самият ремонт. По план това трябва да е до края на април т.г. Междувременно стана ясно, че е възможно да излязат и допълнителни разходи, които ще бъдат извън предвидените за ремонта 9,8 млн. лв.

"В договора с изпълнителя има фиксирани 5% от тази сума за непредвидени разходи и се надявам да влезем в тях", обясни зам.-кметът по строителството Христо Иванов.

След началото на строителните дейности, работниците се натъкнали на различни проблеми, които не били описани в техническия проект. Например в основите на залата има подпочвени води, които трябва да бъдат изолирани. В момента проби от тях се изследват, за да се разбере дали са от канализация или от извор.

"Ако са от ВиК, операторът трябва да отстрани проблема за своя сметка, ако не ще се търси решение за отвеждането им", обясни Иванов. Открити са проблемни зони и по тавана на залата, които също не са били предвидени.

Това не е първото затруднение с проекта за ремонт на зала "Конгресна". Ръководството на ДКС, което проведе търга, на практика прие идеен проект, в който не бяха включени пожарна безопасност и климатизация. Това наложи преработване и техническият проект бе готов едва през ноември м. г. Новото задание обаче бе на стойност 9,8 млн. лв., при отпуснати за ремонта 4,5 млн. лв. Кметът Портних измоли от финансовото министерство остатъка от средствата с актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.