Присъди за домоуправителите, ако пускат неизправни асансьори

Новините

22-01-2015, 07:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Често се случвало спрени от инспектори на ДАМТН съоръжения да бъдат пускани отново от собствениците в сградата

С промени в закон подготвят присъди за домоуправители за системни нарушения при експлоатация на асансьор. Над 4300 асансьора са проверени от експерти на агенцията през миналата година, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 10% от тях са опасни и са били спрени. Временно в София са били спрени 40% от проверените заради по-малки неизправности - изгоряла крушка, липса на стикер с телефон на фирмата.

Често се случвало спрени от инспектори на ДАМТН съоръжения да бъдат пускани отново от собствениците в сградата. Затова ще се правят законови промени, които да позволят на експерти от агенцията да запечатват асансьорите.

В промените в Закона за техническите изисквания към продуктите се предлага и наказателна отговорност на лица със системни нарушения при експлоатация на асансьорите. Примерно - ако домоуправителят не предприема мерки да се поправи асансьор и с това създава опасност за живота на хората в блока - той да носи наказателна отговорност - не затвор, но пробация, казва шефът на агенцията. През 2014 г. са съставени 30 акта на домоуправители за нередности при асансьорите.

11% от проверените през миналата година 3633 електромера са били неизрядни. Те били без валиден стикер, че са минали повторна проверка в метрологията. 12% от инспектираните топломери пък също били без стикери или пък с нарушена цялост.

Бум на изтеглени от мрежата предварително опаковани хранителни продукти отчитат през тази година инпекторите - 60 000. Те са двойно и тройно повече от предишните две години. Проверявани са най-вече при производителите. Най-честите нарушения са по-малък грамаж и нарушена опаковка.

Несъответствията при горивата пък са 14% от 813 взети проби. Проверени са 445 бензиностанции, от тях 290 по-малки и ведомствени.