"Менар" представя 13 награждавани филма от Близкия Изток

Варна Лайф

21-01-2015, 10:08

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

23-29 януари: Фестивалът за близкоизточно и северноафриканско кино отново ще ни отведе на вълнуващи екзотични пътешествия

Ето че отново настъпи времето за екзотичното приключение наречено МЕНАР – Фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино, който гостува в Морската столица за трети път.

От петък, в рамките на седем дни, любителите на седмото изкуство ще могат да видят 13-те заглавия, селектирани измежду 3500 филма, кандидатствали за участие във фестивала.

Фестивалът се организира от "Артин вижън" от варненска страна и "Позор" от софийска.
Пълнометражната програма, която ще върви в Зала Европа и Зала 6 на Фестивалния комплекс, ще представи филми, идващи директно от най-големите световни филмови фестивали.

Началото ще бъде поставено на 23 януари от 20:00 часа с мароканския филм "Адиос, Кармен". Дебютът на Мохамед Амин Бенамрауи спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал – този в Дубай. Филмът е селектиран за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер. На един от водещите африкански фестивали, този в камерунската столица Яунде, "Адиос, Кармен" е отличен с "Гран при" на фестивала. Филмът представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино. Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща.

"Менар филм фест-Варна" отново ще ни отведе на вълнуващи пътешествия из екзотични кътчета, по които рядко стъпва туристически крак. Познатата група чешки авантюристи този път ще ни отведе "С трабант до края на света". Другият пътепис в програмата е "Утре сме на друго място" на Даниел Ринц, дръзнал да обиколи голяма част от света на мотор.

Премиерно ще бъде показан документалният филм "Пророкът", базиран върху произведението на Халил Джубран, което преплита по вдъхновяващ начин философията на Изтока и Запада.

Може би най-бунтарският филм в програмата е мароканският "Среден пръст". Да разбереш кой е баща ти, едва след като майка ти попада в затвора не е най-приятния начин да откриеш произхода си, но и животът на 13-годишния Бенджамин не е никак приятен – мизерия, тур по приюти, самота, бягства и... отчаян 40-годишен баща, който все още живее с родителите си в крайградско гето на Париж, което никога не е напускал – дали крушата не пада по-далеч от дървото или...?

Един от най-награждаваните филми това издание е "Синя вълна" за студентката Дениз, връщаща се за лятната ваканция в родния Балъкшехир, хаос от прелитащи мисли – за една никому неизвестна песен, за безнадеждна любов, за живот, далеч от мечтите и на родителите ѝ, и на приятелките ѝ..., а единственото, което Дениз знае със сигурност е, че вече не иска да чува, че "всичко си е както преди"...

Друг много награждаван филм от програмата е турският "Не ми търси кусури" за Ясемин и Лале две сестри, чийто взаимоотношения гаснат като двигателя на колата, с която двете заминават към къщата, край морето, където е минало детството им. Завръщането към призраците на миналото (криещо любов, омраза и смърт) се оказва лоша идея, особено в компанията на съседа им Керим.

Това са само част от акцентите в тазгодишната програма на "Менар филм фест-Варна". Билети ще намерите на касите на Фестивален и конгресен център.

ПРОГРАМА

23 ЯНУАРИ (петък)
20:15 – Официално откриване, зала Европа
Адиос, Кармен! / Белгия

24 ЯНУАРИ (събота)
18:00 – Стаята с мишките / Египет, зала 6
20:15 – С Трабант до края на света / Чехия, зала Европа

25 ЯНУАРИ (неделя)
18:00 – Ритъмът на Изтока / Австралия, Турция, Сирия, Йордания, Гърция, Египет, зала 6
20:15 – Забранено за мъже / Иран, зала Европа

26 ЯНУАРИ (понеделник)
18:00 – Утре сме на друго място /Германия, Канада, Виетнам, Великобритания, Турция, Тунис, Тайланд, Сирия, Испания, Сингапур, Полша, Пакистан, Нова Зеландия, Непал, Малайзия, Либия, Лаос, Йордания, Иран, Индонезия, Индия, Франция, Египет, Чехия, Китай, Камбоджа, Австралия, зала 6
20:15 – Среден пръст / Мароко, Франция, зала Европа

27 ЯНУАРИ (вторник)
18:00 – Синя вълна / Турция, Холандия, Гърция, Германия, зала 6
20:15 – Хотел 5 звезди / Иран, зала Европа

28 ЯНУАРИ (сряда)
18:00 – Не ми търси кусури / Турция, зала 6
20:15 – Пророкът / Великобритания, Италия, Ливан, САЩ, Сърбия, зала Европа

29 ЯНУАРИ (четвъртък)
18:00 – Конете на Бога / Мароко, Тунис, Белгия, Франция, зала 6
20:15– Бебе /Ливан, зала Европа