Конфискуваха 100 кила месо от топъл хладилник във Варна

Животът

21-01-2015, 08:12

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Клиенти се жалват от кебапчета с кости

Кебапчета с кости, баклава с орехови черупки и салата "Снежанка" с ужасен вкус са само част от последните сигнали на граждани, по които са работили инспекторите от Агенцията по храните във Варна. Това съобщи д-р Валерия Костадинова от местния отдел по контрол на храните.

При друг случай варненка се оплакала от пилешки бутчета със специфична миризма, а други клиенти пък се жалвали от телешко шкембе, което продължавало да мирише лошо и след термичната му обработка. Често сигналите на гражданите не се потвърждават и нарушения не се откриват, коментира д-р Костадинова. Според нея в много от случаите жалващите се са конкуренти или пък са бивши служители, уволнени от някой от търговските обекти, срещу които сигнализират. Освен това рядко сигналите им били точни и коректни.

В последните три месеца на годината инспекторите на Агенцията са проверили 45 борси, търговски обекти и предприятия. На едно от местата са открити 160 месни консерви, чиито етикети не са били преведени на български. Стоката е върната за поставяне на стикери, след което отново е пусната в търговската мрежа. От други обекти са иззети 91 килограма месо, което е съхранявано при температура, надвишаваща 4 градуса. Храната е била дадена на екарисаж, защото е съществувал риск от хранителни отравяния. За унищожаване са иззети и 3,5 килограма мюсли заради несъответствие в етикетирането.

Общо 61 обекта са проверили екипите на Агенцията по храните във Варна само по време на коледните и новогодишните празници, добави още д-р Костадинова. Съществени нарушения не са открити. Служителите на учреждението все още разясняват на ресторантьори и хотелиери новите изисквания за упоменаване на алергените в храните.

Според шефката на отдела за контрол на храните някои от сериозните в бизнеса вече са измислили начин да направят нововъведението по-бързо. Вместо да печатат нови менюта, ресторантьори отбелязвали храните със съставки, които могат да предизвикат алергия, а иначе поставяли едно, съдържащо по-подробна информация, на видно място в салона.